Párkányi srác nyerte a berlini világbajnokságot

2013. október 3. - 16:47 | Sport

Az F500-as kategóriában Hencz Róbert párkányi versenyző lett a világbajnok a szeptember 25-29. közt megrendezett berlini motorcsónak-világbajnokságon.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"82463","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"356"}}]]

A párkányi Hencz Róbert szerezte meg a világbajnoki címet a 2013-as motorcsónak-vb záró futamán. A berlini futam tulajdonképpen egy sikersorozat utolsó állomása volt. Mint azt Robi a Paraméternek kifejtette, Olaszországban és Németországban a 2. helyen végzett, Berlinben viszont már az időmérő edzést is simán nyerte. Az első futamban Marián Jung nyert, a második futamban szintén Jung volt a győztes, Havas Attila a második helyen végzett, Hencz a harmadikon. Mindhárom futamban azok versenyeztek, akik a legesélyesebbek voltak a világbajnoki címre.

"A lapok végig nyitva voltak. Elindult az utolsó futam, ott sajnos mindjárt az első kanyarban kollízióm volt, egy cseh srác átment rajtam, a hajóm is sérült egy picit. Az oldala sérült meg, azért vesztettem egy kis időt. A harmadik helyen mentem a hetedik körig, akkor kielőztem a második helyen lévő Jungot és az utolsó két kanyarban bújtam be a Havas mellett, akkor dőlt el a világbajnoki cím" – taglalta Hencz Róbert. A berlini pályától tartott, ugyanis a vb-t egy kikötőben rendezték. "Betonfalak közt voltunk és a második kör után a hullámok visszafelé csaptak, ráadásul fa oszlopok is be voltak téve, a szél is nagyon nagy volt, más helyen ilyen körülmények közt már lehet, el sem engedték volna a futamot. Lehet mondani, a legkeményebb hely volt, az összes verseny közül“- mondta a párkányi sportember.

A magyarországi motorcsónak-szövetség égisze alatt versenyez

Hencz Róbert 1995-ben, 15 évesen kezdett el versenyezni. Azóta számos sikert ért el. Háromszoros szlovák bajnok, 2006-ban Európa-bajnoki 4. helyezett, 2009-ben Európa-bajnoki 2., valamint világbajnoki 4. helyezett. 2011-ben világbajnoki 3. helyezett, 2011 szeptemberében pedig Laufenben Formula 500 kategóriában megszerezte első Európa-bajnoki címét. Most lelkesen készül, hogy jövőre részt vehessen a motorcsónak-versenyek Forma 1-én, Dubajban, Abu –Dhabiban. Mint azt Hencz a Paraméternek elmondta, a versenyzés rengeteg edzést, anyagi és technikai áldozatvállalást jelent, és bár már több komoly eredményt is elért, a mai napig szinte önerőből finnaszírozza a felkészülést. Fizikailag, pszichikailag is formában kell lenni, ő például a párkányi labdarúgókkal szokott edzeni, a csónakkal pedig a párkányi Duna-szakaszon, ezt ideális helynek tartja a gyakorlásra. Jelenleg a magyarországi motorcsónak-szövetség égisze alatt versenyez, mint mondja, ott sokkal inkább támogatják, segítik a pályafutását. Ott más az emberi hozzáállás – mondja Robi és hozzáteszi, hogy a legtöbb anyagi támogatást viszont mindenhol az kapja, akit valamelyik motorcsónak-gyártó cég futtat. "Ők mindig mindenből a legjobbat kapják, minden kategóriában, ezért is nagy fegyvertény, ha le tudjuk őket győzni" - teszi hozzá Hencz.

Robi télen pihenésképpen kínai, koreai meghívásos versenyekre készül, de az igazi álma a katari futam, ill. a Forma 1-es verseny. Reméljük, jövőre ott is bizonyíthat. Hencz Róbert álma volt, hogy Monacóban vehesse át a világbajnokoknak járó kitüntetést. Ez most teljesült, hamarosan utazik a ceremóniára. Gratulálunk!

-buch-