BUNDABOTRÁNY: Fél életükre elkaszálták a DAC bundázó exfocistáit, és még börtönt is kaphatnak

2013. december 18. - 08:34 | Sport

A DAC volt játékosa, korábbi szlovák válogatott Ivan Hodúr 14 évet "kapott" - tájékoztatott a Szlovák Futballszövetség.

BUNDABOTRÁNY: Fél életükre elkaszálták a DAC bundázó exfocistáit, és még börtönt is kaphatnak

A futballszövetség fegyelmi bizottsága hatalmas büntetéseket rótt ki a fogadási botrányba keveredett focistákra.

A legmagasabb büntetést Ivan Žiga és Marián Dirnbach, esetükben 25 éves, futballpályákon folytatott tevékenységtől való elitltás lép érvénybe, idén szeptember 13-tól kezdődően.

A DAC volt játékosai közül Tomáš Huber, Michal Dian és Marek Božoň 18 évig, Ivan Hodúr pedig 14 évig nem folytathat semmilyen, futballal kapcsolatos tevékenységet sem a pályán, sem azon kívül. Tehát nem lehetnek játékosok, sem tisztviselők.

A kiszabott büntetés ellen 15 napon belül fellebbezhetnek a futballisták.

Rák Róbert büntetéséről egyelőre nem döntöttek. A fegyelmi bizottság elnöke, Miroslav Vlk ezt azzal indokolta, hogy Rák az osztrák bajnokságban játszik, így nem tartozik a szlovák hatóságok hatáskörébe.

A bizottság azzal indokolta a magas büntetést, hogy a játékosok korrupciós, a futballmérkőzések eredményét befolyásoló és azzal összefüggő tevékenységet folytattak, ezzel pedig lejárattál a szlovák futballt és a szövetséget.

A hivatalos jegyzőkönyvben szerepelnek a DAC befolyásolt mérkőzései is, mégpedig a Senica (július 28.), az AS Trenčín (augusztus 11.) és a Spartak Myjava (augusztus 23.) elleni idegenbeli, valamint a Nyitra ( augusztus 31.)elleni hazai meccs.

49 ezer eurónyi készpénzt találtak

A rendőrség bizonyítékokat begyűjtő vizsgálata szeptember 11-én zajlott Szlovákiában és Csehországban. A házkutatások során 49 ezer euró készpénzt és mobiltelefonokat foglaltak le. A rendőrség 18 személyt vett őrizetbe, hatot Szlovákiában, 12-t Csehországban.

A vádlottakra megvesztegetés, illetve kenőpénz elfogadása ügyében bírósági tárgyalás is vár, amennyiben pedig beigazolódik a bűnösségük, kettőtől öt évig, illetve háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők.

Ez Szlovákiában az első, szervezett bűnözői csoport által elkövetett, leleplezett korrupciós bűncselekmény a labdarúgás területén. A csoport élén a rendőrség szerint egy Ázsiában élő személy állt, aki online fogadásokat kötött a befolyásolt eredményekre.

Antal Barnabást is meghallgatták

A fegyelmi bizottság foglalkozott a klubok megbüntetésének ügyében is. Meghallgatták Antal Barnabást, a DAC alelnökét is az ügyben, majd amint azt Miroslav Vlk közölte, úgy döntöttek, hogy ebben az ügyben az újévben folytatják az eljárást.

Éppen a DAC az, amely leginkább érintett a klubok közül a botrányban, hiszen Hodúr, Dián, Božoň és a cseh Huber is a játékosa volt, és négy mérkőzésüket érinti a bundázás. A gyanú szerint ez a négy játékos 2 és 60 ezer euró közti összeget kaphatott a mérkőzések befolyásolásáért a három korábbi játékostól, Ráktól, Dirnbachtól és Žigától.

TASR/para