A legnehezebb hetek jönnek Schumacher életében

2014. február 2. - 19:34 | Sport

A Bild.de szerint kiemelt fontosságúak lesznek a következő hetek történései Michael Schumacher felépülését illetően - írja a bild.de.

A Forma-1 hétszeres világbajnoka december 29-e óta fekszik kómában a grenoble-i kórházban, miután síbalesetett szenvedett. Azóta stabillá vált Schumacher állapota és kiderült az is, hogy működött a fejkamerája, a felvételek pedig használhatóak.

A legfrissebb hírek szerint az orvosi stáb megkezdte a német pilóta felébresztését, és bár úgy tűnt, megmozdította a szemét, ez nem tekinthető tudatosnak.

"Igazán jó hírnek viszont majd az számít, ha tudatos tevékenységre is képes lesz. Vagyis hogy ténylegesen van vele kontaktus, azaz ha arra utasítják, emelje föl a kezét, akkor megteszi vagy ha kérdeznek tőle valamit, bólint rá" - nyilatkozta dr. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvos-igazgatója.

A Bild most arról ír, hogy a család és az orvosok is abban reménykednek, hogy előbb-utóbb valóban képes lesz ilyen mozgásra Schumacher, és hamarosan felébred a kómából. Dr. Heinz Peter Moecke, a hamburgi klinika orvosa elmondta, még fennáll a veszélye annak, hogy a pilóta vegetatív állapotban marad, de majd csak a következő hetekben derül ki, hogyan reagál a szervezete.

"Amikor a beteg felébred a mesterséges kómából, gyakran nem tudja elsőre, hogy ki ő, és hol is van. Ilyenkor nyugtalanok a betegek, de az is előfordulhat, hogy megpróbálja kiszedni a csöveket a testéből" - mondta.

Hozzátette, a felébresztés utáni rossz állapot még nem jelenti azt, hogy a páciens agyar nem tud újratanulni bizonyos dolgokat. Ilyenkor ugyanis az agy épen maradt részei átveszik a feladatot az elhalt állományoktól.

Bild.de