Lemondott elővásárlási jogáról Dunaszerdahely városa, Világié a DAC!

2014. március 4. - 16:03 | Sport

DUNASZERDAHELY - A képviselő-testület rendkívüli ülésén történt meg a formalitás.

Lemondott elővásárlási jogáról Dunaszerdahely városa, Világié a DAC!

A rendkívüli plénum egyik napirendi pontja volt, hogy a város mint a futballklubot működtető FK DAC 1904 Rt. kisebbségi tulajdonosa, tudomásul veszi a többségi tulajdonos FC Senec Rt. eladási szándékát, és a testület kijelenti, hogy nem él elővásárlási jogával, egyúttal jóváhagyja a 33 törzsrészvény (közel 90%-os részesedés) harmadik személynek történő eladását.

Ezek egyike a Bokada Rt., amely Világi Oszkár dunaszerdahelyi nagyvállalkozó tulajdonában van, hozzá kerül a részvények kb. 80%-a. A másik pedig az FC Senec A. G. Kft., amely mögött pedig Antal Barnabás, a klub eddigi alelnöke áll.

A jelenlévő 21 képviselő egyhangúlag jóváhagyta a javaslatot.

A klubot birtokló részvénytársaság új vezetése március 5-én közgyűlést tart, amelynek egyik programpontja a város által a klub szerveibe delegált személyekről történő döntés. A plénumon jóváhagyták a képviselők, hogy az önkormányzat A. Szabó Lászlót (MKP) javasolja az igazgatótanácsba, míg Dakó Sándort (Híd) a felügyelő tanácsba.

Dakó Sándor közölte a Híd-frakció állásfoglalását jelen határozat elfogadásával kapcsolatban. Ebben emlékeztetett arra, hogy 2008-ban mennyire előnytelen szerződést kötött a város akkori vezetése a többségi tulajdonossal. "Felelőtlen lépés volt a város vezetése részéről, ami ellenőrizhetetlen és kaotikus állapotot idézett elő, hátrányos helyzetbe hozva a várost. Ez a mai nappal lezárult. Legyen ez elégtétel azoknak, akik előbb vagy utóbb, de belátták a következményeit ennek a felelőtlen döntésnek, ami egészen odáig fajult, hogy a csapat saját szurkolóit vezettette ki a vezetés stadionból" - fejtette ki.

Egyúttal megkérte a helyi szurkolókat, hogy ne akasszanak helyi politikusok nyakába DAC-sálat. "Legyen most és mindenkorra kijelentve, hogy a DAC nem lehet politikai harcok eszköze" - fogalmazott. Végezetül kifejtette, hogy a Híd-frakció a kezdetektől a megújulást pártolta, emellett üdvözölte Világi Oszkár érkezését a klubhoz.

Hájos Zoltán polgármester erre reagálva elmondta, hogy a futballklub vezetése "nemcsak a csapatot mételyezte, és nemcsak a szurkolókat alázta meg, de a város jó hírnevét is rontotta". Reményét fejtette ki, hogy a tulajdonosváltással ez a helyzet megváltozik, és "visszatér a DAC nevének dicsősége, valamint a város nevei is pozitív értelemben jelenik meg a sportsajtóban".

-para-