Világi: Olyan fiatalokra van szükség a DAC-ban, akik a jövőben válhatnak nagy nevekké

2014. március 4. - 19:17 | Sport

Világi Oszkárt kérdeztük az eddigi többségi tulajokkal folytatott tárgyalásairól, illetve a DAC-cal kapcsolatos terveiről. INTERJÚ

Világi: Olyan fiatalokra van szükség a DAC-ban, akik a jövőben válhatnak nagy nevekké

Említette a sajtótájékoztatón, hogy decemberben kezdődtek a tárgyalásaik a Khashayar Mohseniékkel. Szeretett volna már karácsonyra egy futballklubot?

Akkor még nagyon messze voltunk ettől. Decemberben kaptam a hírt, hogy a tárgyalások lehetségesek. Szóval inkább még azt mérlegeltem, hogy mit is tegyek.

Tavaly és tavalyelőtt, sikertelen tárgyalásaik után azzal érvelt, hogy a többségi tulajdonosok elutasították, illetve tisztességtelenül álltak az üzlethez. Ez most változott?

Abban minden bizonnyal változott, hogy nyilván rájöttek, ez az út már nem járható számukra. Fel akartak állni a klub mögül, és ebben fontos szerepe volt Antal Barnabásnak, aki közvetítő szerepet játszott köztem és Mohseni között. Nagyon bonyolult és hosszú tárgyalások következtek, de most már túl vagyunk rajtuk.

Kapott biztosítékot arra, hogy nem fognak csontvázak kihullani a szekrényekből?

Találtunk mechanizmust arra is, hogy kezelni tudjuk az elmúlt időszak problémáit. Akár „csontvázként”, akár egy ügyirat formájában az asztalunkon.

A játékosok elmaradt fizetéseire is gondolok, amelyekre időről időre fény derült…

Oldjuk a fizetési problémák azon részét, amelyek nyitottak voltak. Ezek fokozatosan lezárulnak. Ebben számítok Antal úr segítségére, akinek az a feladata, hogy az elmúlt időszakot legjobban ismerve, próbálja ezeket a problémákat rendezni.

Nem tart attól, hogy Antal Barnabás (aki kb. 10%-os részesedéssel bír továbbra is a klubban), egyfajta csúnya bélyegként tapad majd a DAC-hoz az előző érából?

A DAC neve mellett jelenleg már én állok. Azt gondolom, hogy elsősorban az én személyiségemnek és hozzáállásomnak kell fémjeleznie a DAC-ot.

Antal betölt ezentúl is valamilyen tisztséget a klubnál?

Mindenképpen számolok vele abban, hogy az elmúlt időszak dolgaiban ő lesz a tárgyaló partner mindazokkal szemben, akikkel ők korábban tárgyaltak. A cél, hogy keressék azokat a pontokat, amelyek fontosak az együttműködéshez. Ha pedig majd már nem tudunk együttműködni, akkor le kell ülnünk egy asztalhoz, és megbeszélni a továbbiakat.

A többségi tulajok korábban a várossal kötött szerződésben évi 2,7 millió eurós betétre vállaltak kötelezettséget. Jelen helyzetben Ön hogyan vélekedik egy ekkora összegről?

Ez függ a beruházásoktól is. Most azt mondom, hogy biztosan nem kell annyi egy klubnak, amely takréklángon működik, de Magyarországon van olyan klub is, amely 7 millió feletti költségvetéssel működik. Ez mindig függ attól is, hogy milyen célokat tűzünk ki. Jelenleg szeretnénk bent maradni, ehhez pedig minden játékost, akit szerettünk volna, leigazoltunk.

Milyen együttműködést szeretne a várossal? Számol részükről a klub finanszírozásával?

Mindenképpen hozzá kell járulni a városnak a DAC működéséhez. Szeretném, ha újratárgyalnánk a szerződést és megtalálnánk a közös nevezőt. Az első kérdés a stadiont illeti, mivel a város tulajdonát képezi. Meg kell majd egyeznünk, mi történik a felújítása után. Második kérdés pedig a működésé. A város támogatását inkább az ifjúságnevelésben látnám szívesen, és nem a felnőtt csapatnál.

Mit szabad tudni a klub következő vezetéséről?

Végh Tibor lesz a klubelnök, Németh Krisztián a sportigazgató.

Melyek a reálisan elérhető célok az idei bajnokságban a felnőtt és ifjúsági csapatot illetően?

A bennmaradás mindkét esetben. Fontos, hogy egyik csapatunk se essen ki.

A keretet illetően milyen szintű játékosokra vetné ki a hálóját?

Csapatot szeretnék építeni, olyan játékosokkal, akik beleillenek. Mindenekelőtt szeretnénk egy csapat- és futballstílust kialakítani, amelyet a kicsiktől a felnőttekig mindenki elsajátít, hogy aki a csapathoz érkezik, tudja, ugyanazt a stílust játssza mindenki a csapatnál. Ehhez keresünk majd játékosokat is. Szeretnénk, ha évről évre néhány saját nevelésű játékost is beépíthetnénk a felnőtt csapatba, ehhez viszont ki kell nevelnünk őket. Itt kezdődik az egész.

E tekintetben eddig egyfajta „bevándorlási hivatal” bélyege is tapadt a klubhoz. Ezt megszüntetik?

Ha egy külföldi játékos jó, akkor számolunk vele, de a csapat gerincét olyan játékosoknak kell képezniük, akik hosszú időn keresztül a DAC-ban fognak játszani.

Mi az álma a csapattal?

Az álmom, hogy sok jó játékosunk legyen. Nem nagy nevekre van szükség a DAC-ban, hanem olyan játékosokra, ifjúságra, akik a jövőben válhatnak nagy nevekké a futballban.

-para-