Megint oxigépalack nélkül megy neki a Mount Everest-nek Klein Dávid

2014. március 26. - 15:33 | Sport

Klein Dávid hegymászó ismét megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a Mount Everestet, a SPAR Everest Expedíció április 6-án indul és várhatóan május végén ér véget - jelentették be az expedíciót beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Megint oxigépalack nélkül megy neki a Mount Everest-nek Klein Dávid

A 8848 méteres csúcsra eddig alig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül, magyar hegymászónak ez még nem sikerült. Klein Dávid eddig hatszor vágott neki, ám különböző okokból mindig vissza kellett fordulnia. 2007-ben jutott a legközelebb a sikerhez, amikor 200 méterre tudta megközelíteni a Föld legmagasabb pontját.

A hegymászó a Mount Everest északi oldalán, a tibeti normál utat követve kísérli meg a csúcstámadást. Az előzetes tervek szerint az expedíció április 15-én éri el az 5100 méteren lévő alaptábort. A köztes táborokat 6400, 7000, 7800 és 8300 méteres magasságban május közepéig építi ki a hegymászó. A csúcstámadásra május végén-június elején lehet számítani.

"A cél az, hogy oxigénpalack, teherhordó és mesterséges segítség nélkül jussak fel az alaptábortól a csúcsra, mert ez tiszteletet mutat a heggyel és a feladattal szemben" - mondta Klein Dávid a sajtótájékoztatón.

A palack nélküli mászás sokkal nagyobb felkészülést és állóképességet kíván meg, mint könnyített változata, hiszen a fokozatos akklimatizálódás komoly megterhelést jelent a szervezetre nézve, ráadásul oxigénhiányos levegőn regenerálódni és koncentrálni is nehezebb, ami fokozott veszéllyel jár 8000 méter magasan, a jeges és meredek hegyoldalon. Klein Dávid 2007-ben társával azért fordult vissza 200 méterrel a cél előtt, mert a hátralévő távot nem tudták volna teljesíteni az általuk kijelölt határidőig.

A mostani expedíció financiális hátterét a SPAR biztosítja, és a cég képviselői hangsúlyozták, hogy a támogatásnak nem feltétele a sikeres csúcstámadás, hiszen azt számos külső körülmény befolyásolhatja. Előfordulhat, hogy a hegymászók a csúcs elérése nélkül kénytelenek elhagyni az alaptábort, ha tragédia vagy súlyos baleset következik be, ami visszafordulásra kényszeríti őket vagy ha kifutnak az időből, azaz lejár a csúcsengedélyük. A szezon végén (június elején), a monszun érkezésekor a tartós időjárásromlás is pontot tehet a hegymászó tevékenységek végére.

"Rendkívül inspiráló felkarolni egy ilyen kezdeményezést, hiszünk Dávidban, és nagy emberi teljesítménynek tartjuk, amire készül, ezért támogatjuk" - mondta Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

mti/para