Európa Liga - Nem tört meg a Benficát "sújtó" Guttmann-átok - a Sevilla a győztes!

2014. május 15. - 07:47 | Sport

A Sevilla nyerte a labdarúgó Európa Ligát, mivel szerdán a torinói fináléban gól nélküli döntetlen után büntetőpárbajban legyőzte a Benfica együttesét.

Európa Liga - Nem tört meg a Benficát "sújtó" Guttmann-átok - a Sevilla a győztes!

A Sevilla 2006 és 2007 után harmadik alkalommal hódította el a második számú európai kupát, ezzel az örökrangsorban csatlakozott az élen álló Juventus, Internazionale, Liverpool, Barcelona, Valencia ötöshöz. A tavaly is döntős Benfica viszont továbbra sem tudta megtörni Guttmann Béla átkát, a portugál csapat sorozatban nyolcadik európai kupadöntőjét bukta el azt követően, hogy a magyar szakember 1962-es távozásakor - amelyet két BEK-elsőség előzött meg - a legenda szerint megátkozta a klubot, hogy nélküle 100 évig nem nyer nemzetközi trófeát.

Legutóbb 2007-ben dőlt el 11-esekkel a finálé, akkor éppen a Sevilla nyert az Espanyol ellen.

A Sevilla sikere azt is jelenti, hogy idén mindkét európai kupasorozatban spanyol siker születik, ugyanis a Bajnokok Ligája döntőjét két madridi csapat, az Atlético és a Real vívja.

Európa Liga-döntő:

Sevilla (spanyol)-Benfica (portugál) 0-0 - büntetőkkel: 4-2
-----------------------------------------------------------
Torino, 40 ezer néző, v.: Felix Brych (német)
sárga lap: Fazio (11.), Moreno (13.), Coke (98.), illetve Siqueira (30.), Almeida (100.)

Sevilla:
--------
Beto - Coke, Nicola Pareja, Federico Fazio, Alberto Moreno - Stephane Mbia, Daniel Carrico - José Antonio Reyes (Marko Marin, 78.; Kevin Gameiro, 104.), Ivan Rakitic, Vitolo (Diogo Figueiras, 102.) - Carlos Bacca

Benfica:
--------
Jan Oblak - Maxi Pereira, Luisao, Ezequiel Garay, Guilherme Siqueira (Óscar Cardozo, 99.) - Ruben Amorim, Andre Gomes - Nicolas Gaitan (Ivan Cavaleiro, 119.) - Miralem Sulejmani (André Almeida, 25.), Lima, Rodrigo

Szinte teljesen eseménytelen első félidőt játszottak le a csapatok, és hogy némi izgalom is legyen, arról Maxi Pereira gondoskodott, a 45. percben leadott veszélyes lövését azonban Beto kapus hárította.

A fordulást követő első percekben mindkét csapat előtt adódott egy-egy nagy lehetőség, majd a spanyolok fokozatosan átvették az irányítást és nyomás alá helyezték riválisukat. A hajrára fordult a játék képe, a Benfica próbálta eldönteni az összecsapást a rendes játékidőben, de az eredmény nem változott, így jöhetett a ráadás.

A hosszabbítás első félidejének legnagyobb lehetősége a Sevilla előtt adódott, ekkor Bacca iramodott meg a félpályáról, majd centikkel lőtt mellé. A második tizenöt percben már nem alakult ki ziccer, azaz következhettek a büntetők. Beto kapus bizonyult a hősnek, ugyanis két büntetőt hárított, így a Sevilla győzött.

Büntetők:
---------
Lima magabiztosan lőtt a jobb sarokba (0-1).
Bacca nagy erővel a léc alá bombázott (1-1).
Cardozo a jobb alsót vette célba, de Beto hárított.
Mbia a kapu jobb oldalába bombázott (2-1).
Rodrigo gyenge lövését Beto tolta ki a bal alsó sarokból.
Coke óriási erővel lőtt a kapu jobb oldalába (3-1).
Luisao a kapu jobb oldalába helyezett (3-2).
Gameiro hatalmas erővel lőtt a léc alá (4-2).

MTI/para