Bajnokok Ligája: A végén zuhant össze az Atletico, tizedik alkalommal győztes a Real Madrid

2014. május 24. - 23:26 | Sport

A Real Madrid nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligáját, miután szombat este a lisszaboni döntőben, hosszabbításban 4-1-re legyőzte a városi rivális Atlético Madridot.

Bajnokok Ligája: A végén zuhant össze az Atletico, tizedik alkalommal győztes a Real Madrid

A Real Madrid tizenkét év után először, története során tizedik alkalommal hódította el a legrangosabb európai futballtrófeát.

Huszonkét éve fordult elő legutóbb, hogy hosszabbításban esett góllal dőlt el a kupa sorsa, akkor a Barcelona a holland Ronald Koeman 112. percben lőtt szabadrúgásgóljával győzte le a Sampdoriát.

Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője az angol Bob Paisley után a második tréner, aki háromszor diadalmaskodott a sorozatban. Az olasz szakember 2003-ban és 2007-ben a Milannal jutott fel a csúcsra.

Bajnokok Ligája, döntő:
Real Madrid (spanyol)-Atlético Madrid (spanyol) 4-1 (0-1, 1-1, 1-1) - hosszabbítás után
-------------------------------------------------------------------
Lisszabon, 61 ezer néző, v.: Björn Kuipers (holland)
gólszerzők: Ramos (90+3.), Bale (110.), Marcelo (118.), Ronaldo (120., 11-esből), illetve Godín (36.)
sárga lap: Sergio Ramos (27.), Khedira (45.), Marcelo (118.), Ronaldo (120.), Varane (120+3.), illetve Raúl García (27.), Miranda (53.), Villa (72.), Juanfran (74.), Koke (87.), Gabi (100.), Godín (120.)

Real Madrid:
------------
Casillas - Carvajal, Varane, Ramos, Fábio Coentrao (Marcelo, 59.) - Khedira (Isco, 59.), Modric - Ronaldo, Di María, Bale - Benzema (Morata, 79.)

Atlético Madrid:
----------------
Courtois - Filipe Luís (Alderweireld, 83.), Godín, Miranda, Juanfran - Tiago, Koke, Raúl García (Sosa, 66.), Gabi - Villa, Diego Costa (Adrián Lopez, 9.)

I. félidő:
----------
36. perc: egy jobb oldali szögletnél röviden szabadított fel a Real-védelem, a visszafejelt labdára Casillas rosszul mozdult ki, Godín pedig a feje fölött a hálóba csúsztatott. A világ- és Európa-bajnok hálóőr nem ért vissza, csak a gólvonalon túlról tudta kihúzni a labdát (0-1).

II. félidő:
-----------
93. perc: Modric jobb oldali szöglete után az érkező Sergio Ramos a kapu jobb oldalába fejelt (1-1).

Hosszabbítás:
-------------
110. perc: Di María egy gyönyörű szóló végén betört a 16-oson belülre, lövését Courtois lábbal védte, de a felpattanó labdát Bale két méterről az üres kapuba fejelte (2-1).
118. perc: Marcelo csapott le egy kipattanóra, tolt egyet rajta, és 18 méterről a bal alsó sarokba lőtt, Courtois csak beleérni tudott a labdába (3-1).
120. perc: Ronaldo tört be a 16-oson belülre, Gabi buktatta, a büntetőt a sértett végezte el és magabiztosan lőtt a kapu bal oldalába. Ez volt a portugál aranylabdás 17. találata a BL-szezonban (4-1).

A Barcelona elleni múlt szombati bajnoki döntőhöz hasonlóan Diego Simeone ezúttal is a kezdőben szavazott bizalmat a sérüléssel bajlódó Diego Costának, ám akárcsak a Camp Nou Stadionban, a spanyol válogatott támadó most sem tudott sokáig futballozni, már a kilencedik percben le kellett cserélni.

Rendkívül kemény csatát vívott egymással a két csapat, az első helyzetre a 32. percig kellett várni, ekkor Gareth Bale iramodott meg Tiago eladott labdájával és szinte az ötösig cselezte be magát, de hatalmas ziccerben mellé lőtt. A vezetést néhány perccel később az Atlético szerezte meg, Diego Godín góljánál Casillas óriásit hibázott. Az uruguayi védő múlt szombaton a Barcelona stadionjában bajnoki címet érő gólt fejelt.

Diego Simeone együttese nem engedte kibontakozni a Real Madridot, folyamatosan test-test elleni küzdelemre késztette a rivális futballistáit, Cristiano Ronaldót pedig tökéletesen kikapcsolta a játékból

A fordulást követően fokozatosan átvette az irányítást a Real Madrid, de nem tudott igazán nagy helyzetet kidolgozni a rendkívül agresszíven védekező városi rivális ellen. Carlo Ancelotti Isco és Marcelo beállításával lendített csapata támadójátékán, ugyanakkor ziccerig még ekkor sem jutott el a Real Madrid. A 77. percben ismét Bale lábában maradt a Real gólja, a walesi szélső könnyedén futotta le Godínt, de az ötöshöz érve gyenge megoldást választott, és mellé lőtt.

A hajrára az Atlético játékosai nagyon elfáradtak, ennek ellenére úgy tűnt, kihúzzák 1-0-val a találkozó végéig, ám a 93. percben érkezett Sergio Ramos - aki a Bayern elleni elődöntő visszavágóján két gólt szerzett -, és fejesével kiharcolta a hosszabbítást.

A ráadásban sokáig úgy tűnt, egyik csapat sem kockáztat, a 110. percben azonban Di María egy szóló végén helyzetbe került, lövését Courtois védte, majd a kipattanót az egész találkozón gyengélkedő Bale az üres kapuba fejelte, eldöntve ezzel a kupa sorsát.

Bale gólját követően összezuhant az Atlético, ezt Marcelo használta ki egy távoli lövéssel, majd az utolsó percben Ronaldo váltott gólra egy büntetőt, beállítva ezzel a végeredményt.

mti/para