Vívó Eb - A magyarok számára eredményes világkupa-sorozat után jöhet a hasonló folytatás

2014. június 6. - 08:56 | Sport

Hat szakágban 16 érmet szereztek a magyar vívók az idei világkupa-sorozat versenyein, ennek fényében könnyen összejöhet néhány dobogós helyezés a szombaton kezdődő strasbourgi Európa-bajnokságon is.

Hivatalos elvárást a magyar szövetség nem fogalmazott meg, de a tavalyi eredménnyel - öt éremmel - elégedett lenne a sportág hazai vezetősége ezúttal is, azzal a kiegészítéssel - amint az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott -, hogy akkor lenne teljes az öröm, ha arany is összejönne.

Az elmúlt évben, Zágrábban a magyarok két ezüstöt és három bronzot szereztek: második lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat és a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba alkotta kardválogatott, míg a harmadik helyet szerezte meg a párbajtőröző Szász Emese egyéniben, illetve csapatban Antal Edinával, Budai Dorinával és Révész Juliannával együtt, továbbá a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin tőregyüttes.

Az idén a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Szász Emese szerepelt a legeredményesebben. Barcelonában győzött, Rio de Janeiróban második, Lipcsében és Havannában pedig harmadik lett, ezzel a világranglistán az élre került, ami egyértelműen jelzi, hogy jó formában van.

Ugyancsak halmozta az érmeket az olimpiai és - csapatban - világbajnok Szilágyi Áron, aki Padovában és Varsóban a mezőny legjobbjának bizonyult, a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n pedig csak két tus választotta el ettől.

Egyéniben vk-dobogóra állhatott a Madridban második Gémesi Csanád, a Heidenheimben ezüstérmes Rédli András és a Dohában harmadik Révész Julianna.

A női párbajtőrcsapat Lipcsében győzött, Barcelonában második volt, Dohában pedig harmadikként végzett, a férfi párbajtőr-válogatott Tallinnban a dobogó második fokára állhatott, Buenos Airesben pedig bronzot szerzett, míg a férfi kardegyüttes Madridban végzett a harmadik helyen.

A Strasbourgba utazó magyar csapat lefiatalabb tagja, a 19 éves kardozó Márton Anna ugyan nem nyert érmet a felnőttek világkupa-sorozatában, de a juniorok világ- és Európa-bajnokságán a legjobbnak bizonyult, s ha jó formája kitart, okozhat akár ő is kellemes meglepetést a soron következő Eb-n.

A magyar keretbe hat olyan vívó került be, aki korábban már győzött Európa-bajnokságon, Boczkó Gábor hétszer is, a korelnök Imre Géza pedig hatszor. Mellettük Varga Gabriella és Knapek Edina, valamint a párbajtőröző Tóth Hajnalka és Rédli András állt már a dobogó legfelső fokán kontinensviadalon. A csapat nagy részének ugyanakkor ez eddig nem adatott meg, így a válogatott két, jelenleg legjobb formában lévő tagjának, Szász Emesének és Szilágyi Áronnak sem...

A huszonöt fős magyar válogatott:

Az Eb-csapat:

férfi párbajtőr: Rédli András, Somfai Péter, Boczkó Gábor, Szényi Péter (egyéni induló), Imre Géza (csapat induló)

női párbajtőr: Szász Emese, Révész Julianna, Tóth Hajnalka, Antal Edina

férfi kard: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András

női kard: Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata, Garam Nóra

férfi tőr: Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Dósa Dániel, Németh András

női tőr: Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny, Jeszenszky Szilvia

A program:

június 7., szombat - férfi párbajtőr egyéni
június 8., vasárnap - női párbajtőr egyéni
június 9., hétfő - női kard, férfi tőr egyéni
június 10., kedd - női tőr, férfi kard egyéni
június 11., szerda - férfi párbajtőr csapat
június 12., csütörtök - női párbajtőr csapat
június 13., péntek - női kard csapat, férfi tőr csapat
június 14., szombat - női tőr, férfi kard csapat

MTI/para

Címkék: vívó-eb, vívás