Bemutatkoznak a franciák és a sötét lónak tartott svájciak

2014. június 14. - 14:03 | Sport

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi játéknapján az E csoport mérkőzésein bemutatkozik a végső győzelemre sem teljesen esélytelenként emlegetett francia és a sokak által sötét lónak tartott svájci válogatott is.

Bemutatkoznak a franciák és a sötét lónak tartott svájciak

Franciaország Honduras ellen játssza első vb-meccsét, és abban reménykedik, hogy jócskán felülmúlja négy évvel ezelőtti eredményét, amikor már a csoportkörben búcsúra kényszerült. A papírforma alapján a franciák az esélyesek, akár kifejezetten önbizalom-növelő diadalt is arathatnak.

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány válogatottjában csupán négy olyan játékos szerepel, aki ott volt a 2010-es világbajnokságon, és bár a csapat - az ukránokkal vívott - pótselejtezőn harcolta ki a vb-részvételt, azóta kilenc mérkőzésen 31 gólt szerzett. Egyik legnagyobb sztárjuk, Franck Ribéry sérülés miatt a vb-ről lemaradt, de így is jó esélyük van továbbjutni a csoportból.

A Franciaország-Honduras mérkőzés magyar idő szerint 21 órakor kezdődik, előtte 18 órától Svájc játszik Ecuadorral.

A német Ottmar Hitzfeld által irányított svájci válogatott - amely jelenleg hatodik a világranglistán - két év alatt 18 mérkőzésen csupán egyszer kapott ki, és a szakértők szerint bármelyik csapatot meglepheti a vb-n.

"Képesek vagyunk arra, hogy bejussunk a legjobb 16 közé, ez a célunk, ha ezt sikerül elérni, onnantól már nincs határ" - nyilatkozta Hitzfeld, aki az elmúlt években feltűnt, mára sztárrá avanzsált játékosokat, köztük a Bayern Münchenben futballozó Xherdan Shaqirit, a Napoliban játszó Gökhan Inlert vagy a Juventusszal olasz bajnok Stephan Lichtsteinert is csapatában tudhatja.

A svájciak vasárnapi ellenfelénél, Ecuadornál a Manchester United szélsője, Antonio Valencia a legnagyobb sztár. A masszív dél-amerikai válogatott képes lehet meglepni riválisait, ha másért nem, akkor azért, mert a brazíliai klímához a négy csapat játékosai közül az ecuadoriak tudnak legkönnyebben alkalmazkodni.

A svájciak tíz selejtező mérkőzésükön 17 gólt szereztek, Ecuador 16 meccsen 20-szor talált az ellenfelek kapujába, ebből az következik, hogy nem lehet gólokban gazdag összecsapásra számítani az E csoport nyitótalálkozóján.

MTI/para