Német diadal, portugál égés

2014. június 16. - 20:22 | Sport

Németország válogatottja a vártnál jóval fölényesebben, 4-0-ra nyert a portugál csapat ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának hétfői első mérkőzésén.

Német diadal, portugál égés

A kvartett rangadóján a 2006-os és a 2010-es vb-n, s ugyanígy a 2008-as és a 2012-es Eb-n is a legjobb négy közé eljutott németek 11-esből szereztek vezetést a 12. percben, majd előnyüket megduplázták a 32. percben. Ráadásul még a szünet előtt a bíró kiállította a portugálok védelmének oszlopát, Pepét, ami megpecsételte sorsukat. A rendkívül motivált németek még az első játékrész hosszabbításában harmadszor is eredményesnek bizonyultak Thomas Müller révén.

A második félidőben már nem sok minden történt, leszámítva a németek negyedik gólját, amelyet a meccsen triplázó Müller szerzett a hajrában.

Németország szombaton Ghánával, míg Portugália az Egyesült Államokkal vasárnap éjjel találkozik a második fordulóban.

G csoport, 1. forduló:
Németország-Portugália 4-0 (3-0)
Salvador (Fonte Nova Aréna), 51 081 néző, v.: Milorad Mazic (szerb)
gólszerzők: Müller (12., 45+1., 78.), Hummels (32.)
piros lap: Pepe (37.)
sárga lap: Pereira (11.)

Németország:
Manuel Neuer - Jérome Boateng, Per Mertesacker, Mats Hummels (Shkodran Mustafi, 73.), Benedikt Höwedes - Philipp Lahm, Sami Khedira - Toni Kroos, Mesut Özil (André Schürrle, 63.), Mario Götze - Thomas Müller (Lukas Podolski, 82.)

Portugália:
Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrao (Andre Almeida, 65.) - Miguel Veloso (Ricardo Costa, a szünetben), Raul Meireles - Cristiano Ronaldo, Joao Moutinho, Nani - Hugo Almeida (Éder, 28.)


I. félidő:

12. perc: A sokadik német támadást tizenegyest érően akasztotta meg a sárga lapot is kiérdemlő Pereira, a 11-est Müller értékesítette (1-0).

32. perc: Szögletből érkezett a labda, amelyet a lendületesen berobbanó védő, Hummels hatalmas erővel fejelt a léc alá hat méterről (2-0).

37. perc: Tíz főre apadt a portugál csapat: a kezével Müllert arcul lendítő, majd a földön ülő német fejét a fejével "megkoccintó" Pepét küldte le a pályáról a játékvezető.

45+1. perc: A csöppet sem lazító németek újabb kísérlete zárult góllal: Kroos átadása jutott el Müllerhez, aki helyzetbe hozta magát, s a 11-es pont közeléből ballal lőtt - a labdába beleérő Patricio közreműködésével - a kapu jobb oldalába (3-0).

II. félidő:

78. perc: A sokadik német lehetőség közül ezt már kihasználta a harmadszor is eredményes Müller, aki a Schürrle beadása után a portugál kapusról elé kerülő labdát közelről továbbította a hálóba (4-0).

A történetének 100. világbajnoki meccsén fellépő német együttes kezdte aktívabban a játékot, s harci kedve hamar elnyerte jutalmát: a 11. percben Götzével szemben szabálytalankodtak, a jogosan megítélt büntetőből pedig az 50. válogatottságát ünneplő Müller a jobb alsó sarokba lőtt. Bár kósza portugál akciók is akadtak, főleg az aranylabdás Cristiano Ronaldo próbálkozott hiábavalóan, továbbra is a németek uralták a játékot. A 32. percben a támadóalakzathoz felzárkózó hátvéd, Hummels vette be nagyszerű fejessel az ellenfél kapuját, s a szünet előtti kegyelemdöfés gyanánt Müller másodszor is betalált.

A folytatás gyökeres fordulatot hozott, amennyiben odalett az addigi lendületesség: a portugálok nem tudtak újítani, a németek meg már nem akartak annyira hajtani. Így is lett volna módjuk tovább növelni a különbséget, de már rendre hibáztak, Ronaldóék pedig igazi helyzetig sem jutottak el. Az egyetlen kivételt a 78. perc jelentette, amikor a csereként beállt Schürrle beadásába Patricio csak beleütni tudott, a szemfüles Müller pedig harmadszor is eredményes volt.

A németek folytatták bevált gyakorlatukat, amennyiben ezúttal is - mint 1990 óta mindig - megnyerték világbajnoki nyitómérkőzésüket.

(MTI)