Öt gól a vébé eddigi legfordulatosabb meccsén

2014. június 18. - 20:30 | Sport

Második találkozóját is megnyerte a holland válogatott a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon: Louis van Gaal együttese a B csoport második fordulójának szerdai nyitómérkőzésén, fordulatos összecsapáson, 3-2-re győzött az ausztrál csapat ellen.

Öt gól a vébé eddigi legfordulatosabb meccsén

A hollandok Arjen Robben góljával szereztek vezetést a 20. percben, a középkezdés után azonban Tim Cahill egy fantasztikus bombagóllal egyenlített. A fordulást követően Mile Jedinak büntetőjével az ausztrálok kerültek előnybe, de nem sokkal később Robin van Persie egyenlített. A találkozót a csereként beállt Memphis Depay távoli lövése döntötte el a 68. percben, ám a gólhoz kellett az ausztrál kapus, Mat Ryan hibája is.

Amennyiben a csoport másik mérkőzésén a chileiek pontot szereznek a címvédő spanyolok ellen, akkor a hollandok biztosan bejutnak a legjobb 16 közé.

B csoport, 2. forduló:
Hollandia-Ausztrália 3-2 (1-1)
Porto Alegre, 41 ezer néző, v.: Dzsamel Hajmúdi (algériai)
gólszerzők: Robben (20.), van Persie (58.), Depay (68.), illetve Cahill (21.), Jedinak (54., 11-esből)
sárga lap: van Persie (47.), illetve Cahill (43.)

Hollandia:
Jasper Cillessen - Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi (Memphis Depay, 45.), Daley Blind - Nigel de Jong, Daryl Janmaat, Jonathan de Guzman (Georginio Wijnaldum, 78.) - Arjen Robben, Wesley Sneijder - Robin van Persie (Jeremain Lens, 87.)

Ausztrália:
Mat Ryan - Matthew Spiranovic, Alex Wilkinson, Jason Davidson, Ryan McGowan - Mark Bresciano (Oliver Bozanic, 51.), Mile Jedinak, Matt McKay - Tommy Oar (Adam Taggart, 77.), Mathew Leckie, Tim Cahill (Ben Halloran, 69.)

I. félidő:

20. perc: Robben fordult le emberéről a félpályánál, óriási sprintbe kezdett, majd 11 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).

21. perc: rögtön a középkezdés után a jobb oldalra került ki a labda, a beadásra Cahill érkezett a 16-os jobb oldalán és kapásból óriási gólt lőtt a kapu közepébe, a labda a felső lécről pattant a hálóba (1-1).

II. félidő:

54. perc: Bozanic adott be a bal oldalról, de Janmaat kézzel ért a labdába a 16-oson belül, a büntetőt Jedinak magabiztosan lőtte a kapu jobb oldalába (2-1).

58. perc: van Persie kapott tökéletes labdát a lesre játszó ausztrál védők között, majd hatalmas erővel a léc alá bombázott (2-2).

68. perc: Depay vállalkozott lövésre jó 30 méterről, kellemetlen pattogós labdára az ausztrál kapus rosszul mozdult, így az a hálóba kötött ki (3-2.)

Az első félidőben a hollandok nem igazán tudtak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a címvédő spanyolok elleni összecsapással ellentétben, ezúttal nekik kellett volna kezdeményezőbben futballozni. Az ausztrálok jól szűkítették a területeket és rendre megakasztották a hollandok labdakihozatalát. Ennek ellenére a hollandok szereztek vezetést Arjen Robben fantasztikus szólója után, de csak egy percig tarthatott az öröm, ugyanis Tim Cahill rögtön a középkezdés után egy elképesztő kapáslövéssel egyenlített. A játékrész végén is az ausztrál támadó volt az egyik főszereplő, igaz, negatív értelemben, ugyanis a Bruno Martins Indivel elkövetett szabálytalanságát követően a holland védőt hordágyon, nyakmerevítőben kellett levinni a pályáról. Cahillnek ez volt a második sárga lapja a tornán, így a spanyolok elleni utolsó csoportmérkőzést nélküle kell megvívnia csapatának.

A fordulást követően nem sokkal újabb gyors gólváltás következett: ezúttal az ausztrál szereztek vezetést Mile Jedinak büntetőjével, négy perccel később pedig Robin van Persie - aki Cahillhez hasonlóan sárga lapot kapott, így nem játszhat az utolsó csoportmérkőzésen a chileiek ellen - egyenlített.

A hollandok ezután átvették a kezdeményezést, mégis az ausztrálok rontottak ziccert, ami az ellentámadásból meg is bosszulta magát, igaz, Memphis Depay távoli lövését bevédte az ausztrál kapus. A 20 esztendős Depay ezzel a holland válogatott történetének legfiatalabb világbajnoki gólszerzője lett.

A folytatásban a hollandok többször is növelhették volna előnyüket, de nem tették meg, az ausztráloknak viszont már nem maradt erejük az egyenlítésre.

(MTI)