Osztrák Nagydíj - Rosberg nyert és növelte előnyét összetettben

2014. június 22. - 16:37 | Sport

A világbajnoki pontversenyben vezető Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Osztrák Nagydíjat, így növelte előnyét összetettben csapattársával, az ezúttal második brit Lewis Hamiltonnal szemben.

Osztrák Nagydíj - Rosberg nyert és növelte előnyét összetettben

A 28 éves Rosberg az idén harmadszor, pályafutása során hatodszor diadalmaskodott, s már 29 ponttal vezet Hamilton előtt.

A harmadik helyen Valtteri Bottas, a Williams finn versenyzője ért célba Spielbergben, ahol ezt megelőzően legutóbb 2003-ban rendeztek Forma-1-es viadalt.

A címvédő, négyszeres világbajnok Sebastian Vettel (Red Bull) műszaki probléma miatt kénytelen volt feladni a GP-t, míg a szombati időmérőn meglepetésre győztes, így a pole pozícióból rajtoló brazil Felipe Massa (Williams) negyedikként zárt.

A rajtnál Massa megtartotta vezető pozícióját, de a harmadik helyről induló Rosberg bevágott a másodikként startoló Bottas elé, utóbbi azonban egyből visszaelőzte riválisát, közben Hamilton fantasztikusan rajtolva a kilencedik helyről az ötödikre jött fel, majd az első kör végén már negyedik volt. Ekkor Massa, Bottas, Rosberg, Hamilton, Fernando Alonso (Ferrari), Kevin Magnussen (McLaren) volt az első hat sorrendje. Vettel autója az első körben lelassult, majd valamivel később "magához tért", a német pilóta viszont addigra már körhátrányba került, s a 36. körben fel kellett adnia a versenyt.

Az élmezőnyből elsőként Rosberg ment a boxba új gumikért a 12. körben, két körrel később csapattársa, Hamilton is a szerelőknél járt, majd az élről Massa állt ki kerékcserére. A brazil pilóta Rosberg és Hamilton közé ért vissza a pályára, utóbbi versenyző azonnal megelőzte, közben az élen álló Bottas is friss abroncsokat kapott, szintén a két Mercedes közé érkezett, őt azonban Hamilton nem tudta lehagyni.

A 25. körben az egy kerékcserés taktikával versenyző mexikói Sergio Perez (Force India) vezetett, mögötte Rosberg, Bottas, Hamilton, Massa, Jenson Button (McLaren) volt a sorrend az élmezőnyben. Két körrel később Rosberg és Bottas is megelőzte Perezt, akit aztán Hamilton és Massa is lehagyott.

Féltávnál sorrendben Rosberg, Bottas, Hamilton és Massa száguldott az első négy helyen, közöttük csupán néhány másodperc volt a különbség, míg az ötödik helyen Alonso, a hatodikon pedig Magnussen haladt.

Hamilton a 40. körben letudta második kerékcseréjét, egy körrel később az élről Rosberg is a boxba ment, majd Bottas és Massa is a szerelőknél járt, a két Williams-pilóta a Mercedes versenyzői mögé tért vissza a pályára.

Tíz körrel a leintés előtt aztán végképp "helyreállt a rend", a szezon eddigi részében is nagy fölényben lévő Mercedes pilótái vezettek Rosberg, Hamilton sorrendben, mögöttük Bottas, Massa, Alonso és Button száguldott a cél felé.

A hajrában Hamilton folyamatosan közelített Rosberghez, de az előzésre már nem maradt ideje, viszont így is remek teljesítményt nyújtott, mivel a kilencedik helyről rajtolva lett második.

A világbajnokság két hét múlva Silverstone-ban, a Brit Nagydíjjal folytatódik.

MTI/para

Címkék: F1, Rosberg