A Mexikó-Horvátország hajrájában csak úgy röpködtek a gólok

2014. június 24. - 00:08 | Sport

Mexikó válogatottja hétfőn 3-1-re legyőzte a horvát csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság A csoportjának harmadik fordulójában, így bejutott a nyolcaddöntőbe.

A Mexikó-Horvátország hajrájában csak úgy röpködtek a gólok

Mivel a négyes másik mérkőzésén a házigazdák három góllal nyertek, így Mexikó rosszabb gólkülönbségével szorult a második helyre, de így is sorozatban hatodszor jutott a legjobb 16 közé. Az előző öt alkalommal ez egyben a végállomás is volt számára.

A közép-amerikai együttes a csapatkapitány, Rafael Marquez fejesgóljával szerzett vezetést a 72. percben, majd az összeomló horvátok ellen Andres Guardado és Javier Hernandez is betalált a hajrában, de aztán Ivan Perisic szépített a lefújás előtt.

A nyolcaddöntőben:

Június 28. Szombat 18:00 - Brazília-Chile

Június 29. Vasárnap 18:00 - Hollandia-Mexikó

A csoport, 3. forduló:
Mexikó-Horvátország 3-1 (0-0)
Recife, Pernambuco Aréna, 40 000 néző, v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
gólszerzők: Marquez (72.), Guardado (75.), Hernandez (82.), illetve Perisic (87.)
piros lap: Rebic (89.)
sárga lap: Marquez (39.), Vazquez (66.), illetve Rakitic (9.)

Mexikó:
Guillermo Ochoa - Paul Aguilar, Francisco Rodriguez, Rafael Marquez, Hector Moreno, Miguel Layun - Hector Herrera, Jose Juan Vazquez, Andres Guardado (Marco Fabian, 84.) - Giovani Dos Santos (Javier Hernandez, 62.), Oribe Peralta (Carlos Pena, 79.)

Horvátország:
Stipe Pletikosa - Darijo Srna, Vedran Corluka, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko (Mateo Kovacic, 58.) - Danijel Pranjic (Nikica Jelavic, 74.), Ivan Rakitic - Ivan Perisic, Luka Modric, Ivica Olic (Ante Rebic, 69.) - Mario Mandzukic.

II. félidő:

72. perc: Herrera jobb oldali szöglete után Marquez hat méterről Corluka szorításában a bal sarokba fejelte a labdát (1-0).

75. perc: egy gyors ellenakció végén a jobb oldalon felfutó Peralta passzolt a bal szélen érkező Guardadóhoz, aki kilőtte a jobb felsőt (2-0).

82. perc: Guardado ívelt középre szögletből, Márquez megcsúsztatta a labdát, amelyet végül Hernandez két méterről fejelt a kapuba (3-0).

87. perc: Rakitic sarokkal készítette le lövésre a labdát Perisicnek, aki 10 méterről, kissé éles szögből a bal alsó sarokba lőtt (3-1).

89. perc: Rebic nehezen viselte a vereséget: a csereként beállt csatár szándékosan és durván megrúgta Penát, ezért a bíró kiállította.

A horvátok annak megfelelően kezdték nagy lendülettel a meccset, hogy - a brazilok papírforma győzelmét feltételezve - nekik csak a győzelem ért továbbjutást, míg Mexikó számára a döntetlen is elég volt a nyolcaddöntőbe kerüléshez. Ugyanakkor hiába játszott fölényben az európai csapat, helyzetekig nemigen jutott, sőt a szélvészgyors mexikói játékosok komoly gondokat okoztak az ellentámadásokkal, egy ízben csak a keresztléc mentette meg Pletikosát a góltól. Az "intő jel" hatására kissé óvatosabb lett a horvát válogatott, védekezése is stabilabbá vált, így a szünetig nem született gól.

A második félidőben ahogy múlt az idő, úgy egyre inkább a mexikóiak kerültek fölénybe annak ellenére is, hogy számukra kedvező volt az eredmény. Sorra vezették a veszélyes támadásaikat, egyszer 11-est kellett volna kapniuk kezezés miatt, de a bíró nem vette észre. A hajrára aztán teljesen felőrölte a fáradni látszó riválisát a közép-amerikai együttes: Marquez fejesgólja után összeomlottak a horvátok és alig tíz perc alatt újabb két gólt kaptak. A hajrában ugyan megszerezte becsületgólját a horvát csapat, de ez a lényegen már nem változtatott: Mexikó továbbjutott, Horvátország kiesett.

(MTI)