Politikai és gazdasági következményei lehetnek a megalázó brazil fiaskónak

2014. július 9. - 19:40 | Sport

Politikai és gazdasági következményei lehetnek a brazil labdarúgó válogatott németektől elszenvedett 7:1-es katasztrofális vereségének a világbajnokság elődöntőjében helyi médiajelentések szerint.

Politikai és gazdasági következményei lehetnek a megalázó brazil fiaskónak

Latin-Amerika legnagyobb országában néhány hét múlva megkezdődik az október 5-i elnökválasztás kampánya.

A kormány képviselői szerdán igyekeztek csillapítani a kedélyeket.

"A keddi történelmi szégyen figyelmeztető jelzés Dilma Rousseff elnök kormánya számára, amely attól tart, hogy a rossz hangulat még komorabbá teszi az amúgy sem túl jó gazdasági távlatokat, és következményekkel jár a választási küzdelemre" - írta szerdán online-kiadásában a Folha de Sao Paulo, az ország egyik legtekintélyesebb újságja.

Hasonló véleménynek adott hangot a lap vetélytársa, az Estado de Sao Paulo.

Kudarc, trauma, önbecsülés

"Még ha nem is következett be az ellenzék által jósolt káosz a világbajnokság szervezésében, a kormány attól fél, hogy a kudarc okozta társadalmi trauma csorbítja a brazilok önbecsülését, és minden bizonnyal hatással lesz a választásokra" - írta.

A 2011 eleje óta kormányzó Rousseff újraválasztáséért lép sorompóba októberben. Eddig jelentős fölényben volt kihívóival, Aécio Neves szociáldemokrata és Eduardo Campos szocialista jelölttel szemben. A keddi elődöntő félidejében, amikor a német válogatott már 5:0-ra vezetett, a Belo Horizinte stadionban viszont hangos bírálatokat lehetett hallani Rousseff címére. Ez könnyen megismétlődhet a vasárnap döntőn.

Gilberto Carvalho, az elnöki ügyek minisztere tagadta, hogy a vereségnek politikai következményei lehetnének. Amikor a választási kampány augusztus 19-én megkezdődik, már senki sem fog emlékezni a brazil "szégyenre" - bizonygatta az Estado de Sao Paulo szerint. "A vébé az vébé. Augusztusban már más lesz a hangulat. Most a tisztázásnak és a szenvedésnek van az ideje, de augusztusban új lapot nyitunk. A választás egy új fejezet lesz" - tette hozzá.

A mérkőzés előtt a kormány azon az állásponton volt, hogy egy németektől elszenvedett vereség elviselhető lenne, lévén erős ellenfélről szó - írta a Folha de Sao Paulo. De az 1:7-es bukásra senki se számított. Most a kormány amiatt aggódik, hogy kiújulhatnak a vébé magas, 26 milliárd reálos (8 milliárd euró) költségei miatti bírálatok. A kormánynak erre az a válasza, hogy Brazília "csúcsszintű" vébét rendezett.

Jöhet még egy alázás

Aggodalommal tekint a kormány arra az eshetőségre is, ha Brazíliának a bronzmérkőzésen fő vetélytársával, Argentínával kell megmérkőznie. "Ha Brazíliát szombaton újból megalázzák, az még jobban felerősítheti a németektől elszenvedett vereség hatását" - írta a Folha de Sao Paulo.

Rousseff az előző elnök, a nyolc éven át kormányzó Luiz Inácio Lula da Silva Munkáspártjához (PT) tartozik. A PT kormányzása alatt jelentősen sikerült csökkenteni a szegénységet az országban. De továbbra is nagy az elégedetlenség az egészségügy, a közlekedés és az oktatás rossz helyzete miatt. Ezt jelezték egy évvel ezelőtt a Konföderációs Kupa alatti tömegtüntetések.

(MTI)