UEFA: Rasszista hőbörgés és randalírozás miatt bűnhődik a Fradi

2014. augusztus 20. - 08:59 | Sport

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Rijeka-FTC Európa Liga-mérkőzésen tapasztalt szurkolói rasszista megnyilvánulások, valamint tiltott jelképek használata miatt büntette a Ferencvárost - írja a Sport24.

Az 1-0-as rijekai vereséggel és végül a Puskás Ferenc Stadionban sorra kerülő visszavágón is 2-1-es vereséggel és kieséssel végződő EL-párharc első mérkőzése után 75 szurkolót, köztük 68 magyart vettek őrizetbe a horvát rendőrök.

A zöld fehérek ezért kaptak most 50 ezer eurós büntetést kaptak, valamint soron következő nemzetközi tétmérkőzését hazai pályán zárt kapuk előtt kell megrendezniük.

A Fradi az UEFA döntés követő közleményében kifejtette, minden jogi lehetőséget és egyéb, rendelkezésre álló eszközt megragad arra, hogy bebizonyítsa, évek óta küzd a kirekesztés, a rasszizmus ellen és a klub nem rasszista, nem kirekesztő, éppen ellenkezőleg, több videót is készített a megkülönböztetés megfékezésére, megelőzésére.

A Rijeka elleni büntetés kapcsán a klub részletes indoklást kér az UEFA-tól, ezt követően pedig egy személyes meghallgatást szeptemberre, ahol Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és nemzetközi sportjogászok fogják képviselni a Ferencvárost. Itt részletesen elmondják, hogy milyen küzdelmet folytat és vív klubunk a kirekesztés ellen, bemutatják a kampányokat, az elért eredményeket, beszámolnak arról, milyen egyéb lépéseket tett, s melyekre készül. Az FTC igyekszik meggyőzni az UEFA-t, hogy tévesen ítéli meg a klubot.

Mint ismert, a Fradit korábban, a Sliema Wanderers elleni EL-mérkőzést követően is megbüntette az UEFA. Akkor 20 ezer eurós (több mint 6 millió forintos) pénzbüntetést, valamint szektorbezárást rótt ki az Európai Labdarúgó-szövetség. A nemzetközi szervezet indoklásában akkor is szurkolói rasszista megnyilvánulások, illetve tiltott drapériák használata szerepelt.

Sport24

Címkék: UEFA, FTC, büntetés