EURO-2020 - Megfelel az elvárásoknak a magyar pályázat

2014. szeptember 18. - 11:25 | Sport

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) múlt pénteken közzétett jelentése szerint a legfontosabb elvárásoknak megfelel Budapest pályázata a 2020-as Európa-bajnokság társrendezésére.

Az UEFA a kontinensviadalra jelentkező mind a 19 lehetséges házigazdáról kialakított véleményét nyilvánosságra hozta, éppen egy héttel a helyszínkijelölések előtt.

A szövetség értékelése szerint a magyar futball presztízsét emelné, ha az ország ott lenne a házigazdák között, s a rendezés egyben a sportág tízéves programját zárná le. A jelentésből kiderül: a 341 millió eurónak megfelelő összegből a tervek szerint 2018-ra elkészülő, 68 156 néző befogadására alkalmas Puskás Ferenc Stadion, illetve Budapest is megfelelő lehet Eb-helyszínnek.

A stadionnal kapcsolatos problémák között az UEFA az evakuációs terv hiányát emelte ki, ami a kivitelezés kezdetlegességének tudható be.

A pálya és a stadion, valamint az ahhoz tartozó VIP-páholy mérete megfelelő, a pályázat dicséretet kapott a nagy mennyiségű mellékhelyiségért, elsősegélynyújtó területekért és a mozgáskorlátozottak számára kialakítandó helyekért.

Az UEFA a magyar főváros légi forgalmát éppen csak elegendőnek tartja, ugyanakkor azt kiemelte, hogy a szurkolók és a delegációk elszállásolásával nem lehet probléma Budapesten.

A 2020-as Európa-bajnokságot 13 ország városaiban rendezik majd. Magyarország három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő vagy negyeddöntő megrendezésére pályázott.

MTI/para

Címkék: Euro 2020, Eb-rendezés