Fél évre felfüggesztették a csodaúszót

2014. október 7. - 09:41 | Sport

Az amerikai úszószövetség hétfőn hat hónapra felfüggesztette Michael Phelpset, visszaléptette a jövő évi világbajnokságtól és megvonta tőle anyagi támogatását, büntetésül amiért a 18-szoros olimpiai bajnok úszót a múlt héten másodszor is őrizetbe vették ittas vezetésért.

Fél évre felfüggesztették a csodaúszót

A bejelentett szankciók nem akadályozzák meg, hogy Phelps folytassa edzéseit North Baltimore-i klubjában, de 2015. március 6-ig eltiltják őt a nemzeti szövetség által rendezett versenyektől. Az amerikai úszószövetség emellett megállapodott Phelpsszel, hogy a versenyző nem lehet ott a jövő augusztusban Oroszország által megrendezendő kazanyi úszó vb-n.

A CNN amerikai hírtévé vasárnapi híradása szerint minden idők legsikeresebb olimpikonja néhány nappal újabb ittas vezetési ügye után a Twitteren arról értesítette követőit, hogy egy olyan programban fog részt venni, amely segít neki abban, hogy jobban megértse önmagát.

Az olimpiai játékokon 22 érmet szerző úszót múlt kedden vették őrizetbe szülővárosában, a Maryland állambeli Baltimore-ban, amiért Land Roverjével 84 mérföldes óránkénti (135 km/h) sebességgel hajtott egy olyan szakaszon, ahol 45 mérföld per óra (72 km/h) a megengedett maximális sebesség.

A most 29 éves úszónak nem először gyűlt meg a baja a törvénnyel ittas vezetés miatt. Tíz éve, 2004-ben, az athéni olimpia után nem sokkal egy hasonló eset miatt 18 havi próbaidőre bocsátották, a 2008-as olimpia után pedig füvezésen kapták.

(MTI)