Forma-1 - Orosz Nagydíj: A szocsi olimpiai parkban folytatódik a Mercedesek csatája

2014. október 9. - 10:34 | Sport

A Forma-1 történetében először rendeznek futamot Oroszországban a hétvégén: a vasárnapi versenyen, amelyre a szocsi olimpiai parkban kerül sor, vélhetően folytatódik a Mercedes házi csatája, amit beárnyékol a múlt vasárnap történt súlyos szuzukai baleset.

Forma-1 - Orosz Nagydíj: A szocsi olimpiai parkban folytatódik a Mercedesek csatája

A közel 5,9 kilométeres aszfaltcsík az idén februárban rendezett téli játékok létesítményei körül halad, így a televíziós közvetítésben minden bizonnyal impozáns látványt nyújtanak majd a pálya mellett elhelyezkedő jégcsarnokok és persze az olimpia fáklya. A futam 53 körös lesz, a pilóták pedig most először hajthatnak majd rá a Szocsi Versenypályára, igaz, a négyszeres világbajnok, címvédő Sebastian Vettel (Red Bull) egy utcai autóval már megtett rajta néhány kört.

Az első Orosz Nagydíjat beárnyékolja majd Jules Bianchinak, a Marussia francia pilótájának szuzukai balesete: a 25 éves versenyző a múlt vasárnapi Japán Nagydíj hajrájában egy másik autót mentő darunak ütközött, kórházba szállították és életmentő műtétet hajtottak végre rajta, keddre azonban kiderült, súlyos agysérülése van. Bianchi a jokkaicsi Mie kórházban fekszik, állapota kritikus, de stabil, a baleset körülményeit pedig vizsgálják.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki helyettesíti majd Bianchit az oroszországi futamon, a világbajnoki címért az egész idényben nagy küzdelmet vívó Mercedes-pilóták, az összetettben most vezető brit Lewis Hamilton, valamint a német Nico Rosberg viszont biztosan ott lesznek Szocsiban, s folytathatják házi csatájukat.

A pontversenyben négy futammal a zárás előtt tíz pont az előnye Hamiltonnak, aki egyelőre úgy tűnik, jobban bírja a hajrát, mint csapattársa. A brit a legutóbbi három GP-t megnyerte, Japánban ráadásul a pályán, erőből előzte meg Rosberget, ez alapján esélyesebbnek tűnik a szocsi sikerre.

Az orosz szurkolók azonban elsősorban a 20 éves Danyiil Kvjatra fognak figyelni, aki először mutathatja meg tudását hazai közönség előtt. A fiatal pilóta most még a Toro Rossóban ül, azonban már biztos, hogy a következő szezonban Vettel helyét veszi majd át a konstruktőrök között címvédő Red Bullnál.

Az osztrák istálló ebben az idényben kénytelen lesz lemondani vb-címéről, mert a Mercedesnek már most megnyugtató az előnye a csapatok pontversenyében. Hamilton és Rosberg az idén nyolc alkalommal aratott kettős győzelmet, így még kettőre van szükségük ahhoz, hogy beállítsák a McLaren 1988-as csúcsát, az egy idény alatt elért tíz kettős sikert.

Az F1 történetének első Orosz Nagydíján az időmérő edzést szombaton - közép-európai idő szerint - 13 órakor rendezik, a futamra vasárnap ugyanebben az időpontban kerül sor.

MTI/par

Címkék: Forma-1, Orosz Nagydíj