Forma-1: Felfoghatatlan erőhatás érte Bianchit a becsapódásakor

2014. október 15. - 18:27 | Sport

Az Auto, Motor und Sport információ szerint elképesztő, 92 g-s erőhatás érte Jules Bianchi fejét, amikor a Japán Nagydíjon az Adrian Sutil autóját mentő munkagépnek csapódott - olvasható a Hír24-en.

Forma-1: Felfoghatatlan erőhatás érte Bianchit a becsapódásakor

A Marussia kétszáz körüli tempóról mindössze öt méter alatt állt meg, vagyis az orvosok nem túloztak, amikor azt mondták, csoda, hogy a versenyző egyáltalán életben maradt - olvasható a vezess.hu-n.

A becsapódás erejét az idei szezontól kötelező, a versenyzők fülhallgatójába épített gyorsulásmérő rögzítette, az autó sajt szenzora nem működött. A 92 g-s adat abban a titkos jelentésben szerepel, amelyet az FIA-elnök Jean Todt rendelt a baleset körülményeinek tisztázására.

Csak összevetésképpen: idei kanadai balesetük során Felipe Massára 27, Sergio Pérezre 32 G-erő hatott, Kimi Räikkönenre Silverstone-ban pedig 47 G.

A közelmúltban az F1-ben mért legnagyobb erőhatást Luciano Burti 2001-es spái bukása során mérték: 86 G-t. A brazil ekkor 155 km/órás sebességgel ütközött a gumifalba, és súlyos agyrázkódást szenvedett, három napig mesterséges kómában volt, s bár felépült, a bukás következményeit évekig tartott kihevernie.

Bianchi testén annak ellenére nem látszott sérülés, hogy nyakmerevítője a becsapódás hatására leszakadt, és azt később a motorburkolat maradványai között találták meg. Bianchinak nem tört el semmije, de az emberi szervezet, és főleg az agy képtelen elviselni ilyen mértékű lassulást.

Bianchi édesapja reménykedik fia felépülésében, de egy interjúban kijelentette, minden egyes alkalommal összerezzen, amikor megszólal a telefonja, mert attól tart, hogy Jules halálhírével hívják a kórházból.

"Az edzője azt mondta, ha valaki, akkor Jules túl tudja ezt élni. Mindig beszélek hozzá, és tudom, hogy hall engem" - mondta Philippe Bianchi.

Kedden újabb hivatalos közlemény is érkezett a Marussiától, ebben azt írják, hogy "az elmúlt kilenc nap rettentő nehéz volt Jules, a család és az orvosok számára is. A helyzet kezelése továbbra sem egyszerű az agysérülés mértéke miatt, Jules még mindig kritikus, de stabil állapotban van."

Bianchi édesapja interjújában úgy fogalmazott, vannak napok, amikor jobbnak, máskor rosszabbnak tűnik a helyzet, de jelentős változás nincs a versenyző állapotában.

Hír24/telesport.hu/para

Címkék: Jules Bianchi, Forma-1