Róluk szólt a vb, azóta eltűntek a süllyesztőben

2014. október 18. - 15:51 | Sport

Emlékeznek még a világbajnokságon Guillermo Ochoa védéseire a brazilok ellen? Vagy a legjobb nyolcig menetelő Kolumbia kapusára, David Ospinára? Hát a görögök ellen büntetőt hárító Costa Rica-i Keylor Navasra?

Ha igennel feleltek a kérdésre, alighanem értetlenül állnak az előtt, hárman összesen eddig 208 percet, vagyis alig valamivel több, mint két mérkőzést játszottak az idei szezonban, pedig a világbajnokság után úgy nézett ki, remek szerződés és még jobb lehetőség várja őket.

A mexikói Ochoa szerződése a nyáron lejárt a francia Ajaccio csapatánál, így szabadon dönthetett, hova megy. Ő a spanyol bajnokságot, azon belül is a Málagát választotta, de ez nem bizonyult kifizetődőnek. A bajnokság 11. helyén álló csapatban ugyanis a kameruni Carlos Kameni véd már a szezon eleje óta, mind a hét meccsen ő kapott lehetőséget – Ochoa utoljára a Fiorentina elleni barátságos meccsen védhetett, amin két gólt is kapott, emiatt kerülhetett a kispadra.

Nem sokkal jobb az Arsenalhoz igazolt kolumbiai Ospina helyzete sem. Egyelőre nem sikerült kiszorítania a 24 éves lengyel kapust, Wojciech Szczesnyt a kezdőcsapatból, csak a Southampton ellen 2-1-re elvesztett Ligakupa-meccsen kezdhetett, de azon kívül is csak 28 perc jutott neki. Az a BL-ben, amikor a lengyel kiállítása után becserélték a 62. percben – rögtön tizenegyest kellett volna fognia, ami nem sikerült neki.

Keylor Navas útja is biztosnak tűnt a sikerhez, a Real Madrid megszabadult a tavaly végig kezdő Diego Lopeztől, megvette a helyére a Costa Rica-it, ám ahelyett, hogy Carlo Ancelotti őt tette volna a kapuba, visszakerült az egyre többet rontó, már tavaly és a vb-n is agyonkritizált Iker Casillas. Csak egyetlen mérkőzésen védhetett még eddig a Realban, az Elche ellen 5-1-re nyert bajnokin.

Sokkal jobban a brazilok és az argentinok kapusa sem járt. Bár Julio Cesar sosem mossa le magáról, hogy játszott a 7-1-re elvesztett elődöntőben, de addig jól védett a braziloknál. A Queens Park Rangersnek viszont nem kellett a Torontóból visszatérő kapus, egyből el is adták a Benficának, ahol a szlovén Jan Oblak távozása miatt lett volna esélye a csapatba kerülésre.

Két meccset kapott eddig, a Leverkusen ellen 3-1-re elvesztett BL-mérkőzést, illetve a Moreirense ellen hasonló arányban megnyert bajnokit, de tartósan nem tudta kiszorítani honfitársát, Artur Moraest a kezdőből.

Az argentinokkal vb-ezüstig jutó Sergio Romero is közönségkedvenc lett – hazájában mindenképp –, főként miután két büntetőt is fogott az elődöntőben. Azóta elhagyta a BL-résztvevő Monacót, jelenleg a Sampdoriában játszik, illetve játszana, merthogy nem fér be az olasz csapatba, ahol Emiliano Viviano véd helyette.

Tim Howardot védelmi miniszterré akarták tenni a Belgium elleni nyolcaddöntő után. Túl sokra ehhez képest ő sem jutott a nyáron, igaz ő már 35 éves. Maradt az Evertonnál, ahol továbbra is stabil kezdő – az EL-ben ugyan vezetik a csoportjukat, de a Ligakupából már most kiestek vele, a bajnokságban pedig csak a 17. helyen állnak, ráadásul hát meccsen már 16 gólt is kaptak, neki sem sikerült tehát átmentenie a formáját a vb-ről.

De hogy ne csak vesztesekről beszéljünk, nézzük meg Claudio Bravót. A chileieknél nem nagyon nyújtott kiemelkedő teljesítményt, ennek ellenére a Barcelona egészen magas áron, 12 millió euróért megvette a Real Sociedadból. Pontosan annyiért, amennyit a nála 9 évvel fiatalabb, 22 éves Marc-Andre ter Stegenért is fizettek. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rutin nyerte kettejük csatáját, Bravo védett eddig mind a hét bajnokin, vagyis nagy szerepe volt abban, hogy a rekordot állítottak fel a spanyol bajnokságban azzal, hogy hét meccsen át még gólt sem kaptak.

sportgeza.hu

Címkék: VB, labdarúgás, kapus