BUNDABOTRÁNY: Vádalkut köthetnek, feltételes szabadságvesztést kapnának a DAC exjátékosai

2014. október 27. - 15:07 | Sport

A besztercebányai Specializált Büntető Bíróság foglalkozhat a DAC három exjátékosának ügyével.

BUNDABOTRÁNY: Vádalkut köthetnek, feltételes szabadságvesztést kapnának a DAC exjátékosai

Katarína Kudjáková bírósági szóvivő közlése szeirnt a nyilvános tárgyalásnak még nincs meghatározott időpontja. A vádalkura múlt hét pénteken tett javaslatot a Speciális Ügyészség ügyésze.

A vádlottak között van a DAC három volt játékosa, Michal Dian, Ivan Hodúr és Marek Božoň, akik még a DAC Khashayar Mohseni iráni orvos nevével fémjelzett időszakában vehettek részt bizonyos mérkőzések megbundázásában.

A bíróság előtt kenőpénz elfogadásának ügyében kell felelniük a Büntető Törvénykönyv 321. paragrafusának 1. bekezdése alapján. A vád szerint a DAC és a Nyitra futballcsapatának mérkőzései eredményeit befolyásolták.

Amennyiben jóváhagyják a vádalkut, az egyes vádlottakat feltételes szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélhetik.

Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője közölte, hogy az ügy többi vádlottja ellen, akiket megvesztegetéssel vádolnak, a csehországi szervekkel együttműködve továbbra is folyamatban van a bírósági eljárás előkészítési szakasza.

Amennyiben a bíróság jóváhagyja a vádalkura tett javaslatot, az jogerőre emelkedik, és nem lehet ellene fellebbezni.

Négy manipulált meccs

Azzal vádolják az említett volt focistákat, hogy négy mérkőzést manipuláltak. Ivan Žiga, Rák Róbert és Marián Dirnbach egykori labdarúgók ellen pedig megvesztegetés a vád.

A hatóságok szerint négy Corgoň Ligás, a tavalyi szezonban lejátszott DAC-meccset bundáztak meg. Minden valószínűséggel a találkozók során az volt a cél, hogy legalább négy gól szülessen: ezek pedig a Senica (július 28.), az AS Trenčín (augusztus 11.) és a Spartak Myjava (augusztus 23.) elleni idegenbeli, valamint a Nyitra ( augusztus 31.) elleni hazai meccs.

Többé nem lépnek pályára

A futballszövetség fegyelmi bizottsága tavaly decemberben hatalmas büntetéseket rótt ki a fogadási botrányba keveredett focistákra.

A legmagasabb büntetést Ivan Žiga és Marián Dirnbach, esetükben 25 éves, futballpályákon folytatott tevékenységtől való elitltás lép érvénybe, idén szeptember 13-tól kezdődően.

A DAC volt játékosai közül Tomáš Huber, Michal Dian és Marek Božoň 18 évig, Ivan Hodúr pedig 14 évig nem folytathat semmilyen, futballal kapcsolatos tevékenységet sem a pályán, sem azon kívül. Tehát nem lehetnek játékosok, sem tisztviselők.

TASR/para

Címkék: bundabotrány, DAC, DAC 1904