Ausztrál Nagydíj - A jubileumi idénynyitón folytatódhat a Mercedes sorozata

2015. március 12. - 09:35 | Sport

A Forma-1 történetének jubileumi, 20. Ausztrál Nagydíját rendezik a hétvégén Melbourne-ben. A 2015-ös világbajnoki szezon nyitófutamának legnagyobb kérdése, hogy a riválisok meg tudják-e szorongatni az elmúlt évben nagy fölénnyel vb-győztes Mercedest.

Ausztrál Nagydíj - A jubileumi idénynyitón folytatódhat a Mercedes sorozata

A változatlan pilótapárossal, a címvédő brit Lewis Hamiltonnal, valamint a német Nico Rosberggel felálló stuttgarti istálló az idény előtti teszteken már bizonyított, az időeredmények alapján ugyanis a szakértők többsége úgy vélte, az idén sem valószínű, hogy bármelyik csapat is komolyan harcba szállhat az Ezüstnyilakkal szemben a futam- és vb-győzelmekért.

"Nagyon optimistán tekintünk az idei évre, döbbenetesen jó a csapatunk, mi vagyunk a legjobbak most az F1-ben" - jelentette ki Rosberg, aki tavaly nyert Melbourne-ben, igaz, ehhez az is kellett, hogy a pole pozícióból rajtoló csapattársa műszaki probléma miatt feladja a versenyt.

Hamilton és Rosberg házi csatája volt a 2014-es év legkiemelkedőbb eseménye a Forma-1-ben, tavaly ez a két pilóta törte meg a megelőző négy évben egyeduralkodó német Sebastian Vettel elképesztő sorozatát: a még mindig csak 27 éves versenyző egymás után négy vb-diadalt aratott a Red Bull színeiben. Az elmúlt esztendőben aztán az ausztrál Daniel Ricciardo vitte a prímet az energiaitalos osztrák istállónál, Vettel pályafutása leggyengébb teljes szezonját futotta, miközben márkatársa három alkalommal le tudta győzni a Mercedes pilótáit, s ez rajta kívül senki másnak nem sikerült 2014-ben.

Az ausztrálok a mostani idénynyitón abban reménykednek, hogy épp Ricciardo lesz az első ausztrál, aki hazai közönség előtt nyer GP-t, a Red Bullnak azonban a Mercedes üldözése mellett arra a Williamsre és a Ferrarira is figyelnie kell. Ricciardo mellé egyébként a mindössze 20 éves orosz Danyiil Kvjatot szerződtette az osztrák csapat, miután Vettel az elmúlt év végén átigazolt a Ferrarihoz, mégpedig a McLarenhez szerződő, kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonso helyére.

Vettel tehát a mostani hétvégén mutatkozik be a maranellóiak tűzpiros autójában, Alonso azonban még nem vezetheti az idei évtől a Mercedes helyett Honda motorral felszerelt McLarent, a február 22-i barcelonai tesztelésen ugyanis balesetet szenvedett, s az orvosok tanácsát követve kihagyja a szezon első nagydíját. Helyére a teszt-, és tartalékpilótaként alkalmazott dán Kevin Magnussen ül be.

A 2014-es esztendő vége a csapatok pénzügyi gondjaitól, a Caterham és a Marussia istállót érintő csődeljárástól volt hangos, s a kisebb istállók a mostani szezonnak is bizonytalan financiális körülmények között vágnak neki. A Caterham megszűnt, a Marussia viszont Manor Marussia néven rajtengedélyt kapott a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), így várhatóan 10 csapat 20 autója lesz majd ott a vasárnapi rajtrácson az Albert Parkban.

A mezőnyben öt világbajnok, Hamilton, Vettel, Alonso, valamint a finn Kimi Räikkönen (Ferrari) és a brit Jenson Button (McLaren), illetve négy újonc, a spanyol ifjabb Carlos Sainz, a holland Max Verstappen (mindketten Toro Rosso), a brazil Felipe Nasr (Sauber) és a spanyol Roberto Merhi (Manor Marussia) szerepel az idén.

A szezonnyitó hétvége pályán kívüli nagy kérdése lesz, hogy a holland Giedo van der Garde végül üléshez jut-e a Saubernél, amelyet beperelt, mert álláspontja szerint a tavalyi szerződése alapján 2015-re neki járna az egyik pilótahely. A bíróság csütörtökön jogerősen a 29 éves versenyzőnek adott igazat, van der Gardénak azonban nincs meg a versenyzéshez szükséges szuperlicence, így változatlanul nem tudni, hogy beülhet-e az autóba Melbourne-ben.

Az Ausztrál Nagydíj időmérő edzése szombaton - magyar idő szerint - 7 órakor kezdődik, az 58 körös futam vasárnap 6 órakor rajtol el.

MTI/para