Jégkorong-vb: jégbe döngölt oroszok, vb-aranyérmes kanadaiak

2015. május 17. - 23:03 | Sport

Kanadáé lett a csehországi rendezésű jégkorong-világbajnokság aranyérme, miután a torna fináléjában kiütéses győzelmet aratott Oroszország felett.

Jégkorong-vb: jégbe döngölt oroszok, vb-aranyérmes kanadaiak

Óriási iramban játszott a két sportági nagyhatalom válogatottja 17 383 néző előtt, és főleg az olimpiai bajnok kanadaiak veszélyeztettek, ám Bobrovszkij remekelt a kapuban. Egészen a szünet előtti hajráig jól állta a rohamokat a címvédő, ám ekkor Ennis félfordulatból leadott lövése megpattant Eakin korcsolyáján. Később még Ovecskin - aki csütörtökön még az NHL-es rájátszásban volt érdekelt - rontott nagy helyzetben.

A fordulást követően egy csapat maradt a pályán. Előbb a szélvészgyors Ennis kerülte meg a kaput, és lőtt szemtelen gólt, majd Crosby bombázott a bal felső sarokba, újabb 44 másodperc elteltével pedig Seguin végletekig kijátszott helyzet végén nem hibázott. Időt kértek a teljesen lebénult oroszok, és a folytatásban eljutottak néhány helyzetig, igaz, Seguin majdnem növelte a különbséget, a felső kapuvasat találta el.

A záró játékrészben hiába pörögtek fel az oroszok, a rivális tudta őrizni előnyét. Aztán amikor Tyihonov - akinek nagyapja a legendás szovjet-orosz edző volt - kiállt, a kanadaiak gyönyörű gólt lőttek. Fél perc múlva pedig MacKinnon próbálkozását védte be Bobrovszkij. A hajrában Malkin ütötte be a szépítő találatot.

A kanadaiak a vb-n mind a tíz összecsapásukat megnyerték, és a kieséses szakaszban egyetlen gólt kaptak.

A tornát a helyszínen 741 690-en nézték meg, ami új rekord.JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, CSEHORSZÁG
DÖNTŐ

Kanada–Oroszország 6–1 (1–0, 3–0, 2–1)

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Egyesült Államok–Csehország 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

MTI/para