FIA WTCC: A hétvégén ismét túraautó-világbajnokság a Slovakiaringen!

2015. június 18. - 18:55 | Sport

DIÓSPATONY – Ismét elstartolnak a túraautók a dunaszerdahelyi járásbeli község közelében található versenypályán, a hétvégén ugyanis a Slovakiaring fogadja a WTCC mezőnyét.

FIA WTCC: A hétvégén ismét túraautó-világbajnokság a Slovakiaringen!

Az előző évekhez hasonlóan, természetesen idén is helyet kapott a Dióspatony közelében található Slovakiaring a FIA túraautó-világbajnokság versenynaptárában. Németország és Oroszország után Szlovákiába érkezik Sebastien Loeb, kilencszeres ralivilágbajnok, a pontversenyben élen álló José María López, az egykori Forma-1-es versenyző, Tiago Monterio és persze a magyar színeket képviselő Michelisz Norbi is.

Az előző versenyhétvégén Moszkvába látogatott a túraautók mezőnye, ahol Tiago Monteiro (Honda) és Rob Huff (Lada) mellett a Hondával versenyző Michelisz Norbi is dobogóra állhatott a második versenyt követően.

Oroszországban elmaradt a Citroën-fölény, hiszen a második futamon Honda-forradalom kezdődött, ami a Slovakiaringen akár még érdekesebbé is teheti a világbajnoki pontverseny állását.

A pontversenyt a jelenlegi állás alapján az argentin José María López(Citroën) vezeti , második helyen a francia Yvan Muller (Citroën), a harmadik helyen pedig a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb (Citroën) áll. A Hondával versenyző Michelisz Norbert a világbajnoki pontversenyben a hatodik helyet foglalja el, csupán két ponttal lemaradva az ötödik Qing Hua Ma (Citroën) mögött.

A csapatok pontversenyében a Citroën áll az élen 434 ponttal, őket követi a Honda 318 ponttal, harmadik helyen pedig a Lada áll 125 ponttal.

A Slovakiaring tavalyi WTCC-futamát kis híján elmosta az eső, hiszen az első verseny mindössze hét körig tartott: a szakadó eső miatt először a biztonsági autó érkezett meg a pályára, majd két körrel később már le is intették a küzdelmet. A futamot akkor a kilencszeres ralivilágbajnok, Sebastien Loeb nyerte, Michelisz Norbi pedig a harmadik helyen végzett.

Foto: AP/SITA

A túraautók Európa-bajnokságának (ETCC) fiatal szlovák tehetsége, Matej Homola (Chevrolet) idén a Slovakiaringen rajtol el életében először a WTCC mezőnyében. A 19 éves versenyző tavaly még az ETCC versenyzőjeként startolt a Slovakiaringen, ahol mindkét futamot megnyerte.

A meteorológusok előrejelzése szerint idén minden bizonnyal már az időjárás is kedvezni fog nemcsak a versenyzőknek, hanem a nézőknek is. A versenyhétvége pénteken a reggeli órákban veszi kezdetét szabadedzésekkel és kvalifikációkkal.

Szombaton 10:40-kor rajtol az Euroseries első versenye, 12:40-től pedig a D4-2000, illetve a D4+2000 kategóriák futamai. A FIA WTCC időmérő edzése 15:00-kor veszi kezdetét három szakaszban. Az esti órákban a VW Golf Cup mezőnye versenyzik majd.

Vasárnap a reggeli órákban kerül sor a KIA Lotus Race futamára, majd 10:05-kor rajtol a túraautók Európa-bajnokságának (ETCC) mezőnye. A FIA WTCC első futama (11 kör) 12:45-kor kezdődik, míg a második futamra 14:00-kor kerül majd sor. A nap hátralevő részében elrajtolnak a VW Golf Cup, a KIA Lotus Race, valamint a D4+2000 és a D4-2000 versenyzői is.

A versenyhétvége vasárnap várhatóan 18:40 környékén a D4-2000 kategória futamával zárul.

-para-