Xavi kiállt Iker Casillas mellett

2015. július 14. - 15:58 | Sport

Xavi, világ- és kétszeres Európa-bajnok spanyol futballista nyílt levélben állt ki barátja és korábbi válogatottbeli társa, az éveken át a sportág legjobb kapusai között jegyzett Iker Casillas mellett, aki ellentmondásos körülmények között volt kénytelen távozni a Real Madridtól.

Xavi kiállt Iker Casillas mellett

A 35 éves Xavi a fővárosi klub örök ellenlábasa, az FC Barcelona játékosaként május végén jelentette be, hogy a katalán klub után, amely őt méltóképpen elbúcsúztatta, a katari al-Szadhoz szerződik el.

Casillastól, aki ugyanolyan emblematikus alakja volt a madridiaknak, mint Xavi a Barcának, ugyanakkor messze nem érdemeinek megfelelően köszöntek el. A vasárnapi ünnepségen a 34 éves kapus egyedül, a klubvezetés, így a nagyhatalmú elnök, Florentino Pérez távollétében mondta el könnyeivel küszködve búcsúbeszédét újságírók előtt a Santiago Bernabéu Stadionban, ahol megannyi Real-siker kiemelkedő részese volt.

Tizenhat év után búcsúzott el a blancóktól, hogy a portugál FC Portóban folytassa pályafutását. Casillasnak eredetileg 2017 nyaráig szólt a szerződése a Real Madridnál, melynek színeiben többek között három Bajnokok Ligáját, öt bajnoki címet, két spanyol Király Kupát és klubvilágbajnokságot nyert.

A kapust - akit az akkori portugál vezetőedző, José Mourinho szorított háttérbe, mellőzve őt a spanyol bajnokságban - az elmúlt néhány évben sorozatosan kritizálta a szurkolók egy része, a legutóbbi, már az olasz Carlo Ancelotti irányításával lezajlott, trófea nélküli idényben pedig többször is kifütyülte.

Távozásának közvetlen okai nem ismertek, mindenesetre Casillas szülei a spanyol sajtóban egyértelműen a klubelnököt okolták, hogy fiuk miatta kényszerült otthagyni a Real Madridot. Pérez ugyanakkor ott volt Casillas hétfői búcsúztatóján, amelyet szintén a Bernabéuban tartottak, és ahol szurkolók százai éljenezték a távozó kapust.

Xavi a La Vanguardiában kedden megjelent nyílt levelében nem keresett felelősöket, inkább azt hangsúlyozta, hogy gyerekkoruk óta jó barátság kötötte össze kettőjüket, amely még inkább elmélyült azután, hogy a korosztályos válogatottakban már együtt nyerték a trófeákat, majd a felnőttválogatottban is közösen lehettek részesei a legnagyobb sikereknek, így a világ- és Európa-bajnoki címeknek is.

Bár egymással keményen rivalizáló klubcsapatokban játszottak, barátságukat ez a tény sem ronthatta el - szögezte le Xavi, aki szerint "a történelem legmeghatározóbb kapusa, vidám, őszinte, tisztességes és kivételes ember" Iker Casillas.

"Nekem nagyon rosszul esik, hogy távozol a Real Madridtól, fájdalmat okoz, ugyanakkor sok sikert kívánok új életszakaszodhoz Portóban, barátom" - írta Xavi, aki szerint az utóbbi években, amikor már nyomás alatt védett, Casillas nem élvezte ugyanúgy a futballt, mint korábban, s egyre keserűbbnek látta őt. Xavi azonban biztos benne, hogy ez most változni fog, és "Portóban úgy fogadják majd, mint egy igazi hőst".

(MTI)