Meghalt Jules Bianchi

2015. július 18. - 07:01 | Sport

A francia Forma 1-es pilóta 9 hónappal azután vesztette életét, hogy 2014-ben súlyos fejsérüléseket szenvedett a Japán Nagydíjon.

Meghalt Jules Bianchi

"Jules utolsó leheletéig harcolt, mint mindig, de ma a csatája véget ért" - közölte a család szavait a BBC.

A 25 éves sportoló a suzukai futamon történt baleset után kilenc hónapig feküdt kómában, édesapja néhány napja nyilatkozott a sajtónak, szavai alapján világossá vált, hogy nagyon kevés az esély Bianchi felépülésére. Jules Bianchi szülei otthonához közel, egy nizzai kórházban kórházban halt meg.

Bianchi-t november közepéig a jokkaicsi Mei kórház intenzív osztályán ápolták, majd miután képessé vált az önálló légzésre, a nizzai egyetemi kórházba szállították. Bianchit megműtötték, majd kómába esett. A vizsgálatok szerint a versenyzőnek úgynevezett diffúz axonális sérülése volt, amely az agy nagyobb részét érintette. Az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, akik pedig felébrednek, gyakorta maradandó károsodással élnek tovább.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megállapította, hogy a Forma-1-es Marussia istálló francia pilótája a sárga zászlós jelzés ellenére nem lassított megfelelő mértékben, amikor súlyos balesetet szenvedett a finis előtt kilenc körrel. A 25 éves versenyző óránkénti 126 kilométeres sebességgel csapódott neki autójával a német Adrian Sutil (Sauber) versenygépét mentő darunak.

A legendás háromszoros világbajnok brazil Ayrton Senna 1994-es halála óta ez volt a legsúlyosabb, sérüléssel járó baleset a Forma-1-ben.

A Marussia - jelenlegi nevén Manor - közlése szerint csapatuk összetört a hír hallatán.

Hír24

Címkék: Jules Bianchi, Forma 1