FIFA-botrány: Putyin Nobel-díjat adna Blatternek

2015. július 28. - 07:18 | Sport

Nobel-díjat érdemelne tevékenységéért Joseph Blatter, a FIFA elnöke az orosz államfő szerint. Vlagyimir Putyin egy hétfőn nyilvánosságra hozott interjúban azzal vádolta az Egyesül Államokat, hogy saját érdekeit követve robbantotta ki a vesztegetési botrányt a labdarúgó világszervezetben.

FIFA-botrány: Putyin Nobel-díjat adna Blatternek

Vlagyimir Putyin a svájci RTS tévé- és rádiótársaságnak nyilatkozott erről és más témákról, így egy új európai háború lehetőségéről. A kérdésre, hogy lesz-e háború Európában, azt válaszolta: "reméli, hogy nem, de szeretné látni, hogy Európa jobban kimutatja a függetlenségét és szuverenitását."

Az elnök bírálta az Egyesült Államokat amiatt is, mert szerinte Washington miatt indult újra a fegyverkezési verseny, amikor az amerikai vezetés felmondta a ballisztikus rakétavédelmi rendszerek korlátozásáról szóló szerződést.

Franciaországot és annak a NATO-hoz való viszonyát illetően Putyin hozzátette: "kissé furcsa, hogy Washingtonba kell mennünk, ha belügyeket akarunk megtárgyalni európai partnereinkkel".

A szélsőjobboldali pártok európai előtörésére vonatkozó kérdésre - ezek egyes vezetői támogatják a politikáját - Vlagyimir Putyin kijelentette: "világszerte, s az európai országokban is tektonikus változásokat láthatunk a közvéleményben. S mindez a nemzeti érdekek nagyobb védelme irányába mutat".

Az interjúban, amelyet az orosz elnök szombaton adott Szentpéterváron, Putyin bírálta a FIFA elleni amerikai fellépését.

"Úgy tudom, az Egyesült Államok jelentkezett a 2022-es labdarúgó vb megrendezésére, legközelebbi európai szövetségese, Nagy-Britannia pedig a 2018-as világbajnokságéra. S ez a korrupció elleni harc pedig - ahogy az most folyik - felveti bennem a kérdést, hogy nem a 2018-as és a 2022-es vb megrendezéséért folytatódik-e a harc?"

A FIFA hét magas rangú tisztségviselőjét vették őrizetbe májusban korrupció gyanújával Zürichben az amerikai igazságügy-minisztérium kérésére.

MTI/para