VILÁGREKORD: 164 ejtőernyős zuhant fejjel lefelé

2015. augusztus 1. - 14:43 | Sport

Világrekordot állított fel pénteken 164 csoportos szabadeső ejtőernyős (skydiver) az amerikai Illinois államban: zuhanás közben óránként majdnem 380 kilométeres sebességet elérve az eddigi legnagyobb függőleges formációt alkották - olvasható a Hír24-en.

A nemzetközi csoport összekapaszkodva egy virágot formázott az illinois-i Ottawa fölött végrehajtott ugrás alkalmával, majd az ugrók szétváltak, és ejtőernyőiket kinyitva értek földet.

A csapatnak tucatnyi kísérlet után sikerült megdöntenie a 2012-ben 138 csoportos szabadeső ejtőernyős által felállított rekordot. A résztvevőket amerikai, spanyol és ausztrál edzőtáborokban történt felkészítés után válogatták ki.

A csoport tagjait hét repülő szállította, amelyek meghatározott alakzatban szálltak, hogy a megfelelő pillanatban az ugrók előre eltervezett helyükre érkezhessenek. A rekorderek hatezer méter magasban hagyták el a gépeket.

A rekordkísérlet számos kockázattal járt. Szabadesés közben az ugrók óránként legalább 250 kilométerrel zuhannak, de legnagyobb sebességük az óránkénti 380 kilométert is elérheti, ennél a sebességnél egy ütközés már végzetes következményekkel járhat. A kiugrás magassága miatt pedig oxigénhiányos állapot alakulhat ki a szervezetben, ami akár ájulást is okozhat, de halálos kimenetelű is lehet.

Az Egyesült Államokban 2014-ben mintegy 3,2 millió szabadeső ugrást hajtottak végre az Amerikai Ejtőernyős Szövetség szerint. A szervezet 24 halálos balesetet jegyzett fel.

Hír24