A sebesség művészet, a fékezés kényszer

2008. június 23. - 10:30 | Tech

Padlóba a kuplunggal, toljuk be az egyest. Fél szemmel nézzük a horizontot, másikat a fordulatszámmérőre szögezzük. Villan a zöld lámpa, látomezőnk széle maszatként kenődik el, ahogy szemünk az utat méregeti. Lelépünk a tengelykapcsolóról és abban a pillanatban földig tapossuk a gázpedált. ParaVIDEÓ

A felüvöltő motorhang mellé sikítókórusként szállnak be a gumik, a ritmust a szívünk veri, ahogy az adrenalin szétárad benne. A vérnyomás együtt szökik felfelé a fordulatszámmal: száguldunk előre. Minden váltás egy apró műalkotás - legkevesebb mozdulatból, a legrövidebb idő alatt. Művészet ez.

És a megállás? Az a talány, véletlen szerencse vagy a legutolsó emlékkép. Szinte mindenki, aki kormányt fog kezébe, kipróbálja milyen érzés hirtelen felgyorsulni. A hirtelen megállást viszont nagyon kevesek tesztelik – amikor a szükség hozza, gyakran már késő a fékezési technikánkat fejleszteni.

A kereskedők és a lízingtársaságok néhány évtized csúszással rájöttek, hogy az ügyfelet képezni jó befektetés. A fékezés művészete ugyanúgy tanulható, és a sebességnél sokkal fontosabb - csak az élő ügyfél a jó ügyfél.

A Subaru hazai képviselete a púchovi Matador gumigyár tesztpályájára hívta össze a klienseit, kereskedőit és a sajtót. Az aszfaltcsík alkalmas arra, hogy különböző útviszonyokat szimulálva mutassa be a sofőrnek saját és az autója képességeit.

A Subaru ikonikus modellje az Impreza, amely a ralivilágbajnokságban eredményesen szereplő versenyautónak az alapját képezi. Ezen kívül ott sorakozott az összes aktuális modell, csupán a Tribeca névre keresztel SUV-ot kerestük hiába. A japán gyártó utcai modelljeiben is igyekszik a legjobb futóműtechnikát beleszerelni, a Daihatsu licenszben gyártott Justy kisautójuk kivételével mindegyik alatt ott az állandó összkerékhajtás mechanizmusa.

A kipörgés- és blokkolásgátlók, a fékerő-szabályozó mára kötelező kellékeivé váltak a modern gépjárműnek. Ennek ellenére mégis sokan képtelenek a hatékony megállásra, veszélyeztetve ezzel önmagukat és a többi közlekedőt. Az automatika nem képes gondolkodni a sofőr helyett, csupán a jól megválasztott mozdulatokat teszik még hatékonyabbá. A vízzel locsolt és felfestéssel síkossá tett pályán ez mindekinek világos lett.

Az Impreza, Legacy, Outback, Forester és Justy modellekbe szerelt adóvevő segítségével a pálya szélén álló instruktor vezényelte az egymás után érkező autókat. Az egyenesben gázadás, majd a terelőbóják között vészfékes megállás következett. A hirtelen lassítás közben az autót irányítani kellett, hogy ne tehetetlen tonnák csússzanak előre. A kijelölt S-alakú fékezőzóna egyre nagyobb kihívás volt a tempó emelésével. A megállás után újra egyes sebességből indulás és szlalom következett a szakasz végén egy 180 fokos visszafordító kanyarral.

A sportos autóépítés aranyszabálya, hogy a futómű „legyen gyorsabb“ a motornál. Ebben élen jár a Subaru, mindegyik autója, még a legkisebb Justy is átment a teszten. A boxermotorral szerelt nagytestvérek is példásan viselkedtek, csupán a Foresternél lehetett érezni a plusz súly hártányát vészfékezéskor.

Szomorú belegondolni a repülő bóják látványába. Ha a műanyag tölcsért a valúságba helyezzük, mindegyik egy fát, gyalogost, biciklist vagy egy szembejövő autóst jelent. A fékezési gyakorlaton résztvevők mindannyian igyekeztek kikerülni a piros-fehér tárgyakat, mégis körről-körre repültek el vagy lapultak ki a kocsik alatt.

Kénytelenek voltunk belegondolni, hogy ha a modern technika minden segítő erejét bevetjük, akkor is ott az esély a balesetre. Akárhogy is ragozza az autószerető ember a sebesség művészetét, annak akkor is felette kell, hogy álljon az önuralom.

Aki teheti, keressen egy biztonságos útszakaszt, és próbálja ki reflexeit és autója fékeit. Egyre több kereskedő és lízingcég próbálja tudatosan képezni ügyfeleit, érdeklődjön – egy gyakorlással töltött nap hosszú éveket tehet hozzá önmaguk vagy mások életéhez.

Címkék: autó, subaru