Beválhat az új prosztatarák elleni szer?

2008. július 22. - 18:54 | Tech
Egy naponta egyszer alkalmazandó új pirula hatására jelentősen összezsugorodott a prosztata daganata olyan férfiaknál, akik más kezelésekre nem reagáltak - jelentették be kedden brit kutatók.

Átlagosan 400 nappal tolta ki az abirateron hatóanyagú szer a betegség rosszabbodását az első fázisú klinikai vizsgálatokban, amelyek eredményét a Journal of Clinical Oncology című orvosi szaklap közli. A tanulmányban résztvevő valamennyi önkéntes a prosztatarák egy agresszív formájában betegedett meg. Erről a típusról egyes kutatók úgy gondolják, hogy a tumorszövet képes előállítani saját hormonszükségletét, ez táplálja a rákos elváltozást.

"Ez a szer megakadályozza, hogy a tumor előállítsa saját hormonját, amely lehetővé teszi a rákos sejtek túlélését" - tette hozzá Johan de Bono kutatásvezető, a brit Rákkutatási Intézet munkatársa.

A vizsgálatban résztvevő férfiak 70-80 százalékánál csökkent annak a fehérjének a szintje, amit csak a prosztata sejtjei termelnek (prosztata-specifikus antigén, PSA), valamint a tumor is összehúzódott, még akkor is, ha a rák már szétszóródott a test más részeiben is.

Az önkéntesek között voltak olyanok, akik két és fél évig szedték a szert, és kontrollálni tudták rákjukat néhány olyan mellékhatással, mint a fáradtság és súlyuk gyarapodása. A szer most a harmadik fázisú klinikai próbák alatt áll, és de Bono reményei szerint 2011-ben piacra kerülhet.

MTI/para