Pattanás biztosan, talán bőrdaganat is kezelhető kannabisszal

2008. július 29. - 23:59 | Tech
A bőrben termelődő cannabis-származékok befolyásolják a faggyútermelést - mutatták ki a világon elsőként a napokban debreceni kutatók. A felfedezést a bőrbetegségek, például a kamaszoknál jelentkező súlyos pattanásos-aknés elváltozások vagy a krónikus bőrszárazság kezelésére is alkalmazhatják - mondta el az MTI-nek kedden a kutatás vezetője, Bíró Tamás egyetemi docens.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) Élettani Intézetének kutatója emlékeztetett rá, hogy az emberi bőr a marihuána hatóanyagához hasonló vegyületeket termel. Kutatásaikkal sikerült kimutatni, hogy ezek a cannabis-származékok jelentősen befolyásolják a faggyútermelést.

A felfedezés kiterjedt klinikai és kozmetológiai kutatásokat indíthat el, amelyek eredményeképpen a vegyület akár krém formájában is szerepet kaphatna olyan, a faggyúmirigy zavarával társuló gyakori bőrbetegségek kezelésében, mint pl. az akné, a bőrszárazság, a viszketés, vagy a bőrdaganatok - tette hozzá.

A kutatók régóta foglalkoznak a cannabis-származékok emberi szervezetben lejátszódó pontos hatásmechanizmusának feltérképezésével. Az elmúlt évtizedek erőfeszítései kiderítették, hogy a cannabis legfontosabb, biológiailag aktív kémiai anyaga a tetrahidrokannabinol (THC) érdekes módon, számos endogén, azaz az emberi szervezet által saját maga termelt vegyület hatását utánozza - magyarázta a tudós.

A Debreceni Egyetem kannabinoid kutatásai középpontjában a faggyúmirigy áll. Bíró Tamás német és brit szakemberekkel együtt sikerrel azonosított - emberi faggyúmirigyben termelődő - különféle endokannabinoid vegyületeket a sejtekben, felfedezve, hogy azok az egészséges bőr élettani működésének szempontjából meghatározó szereppel bírnak. Az alapkutatás domináns része Magyarországon zajlott OTKA-támogatással.

Hozzátette: mivel a faggyúmirigy könnyen "hozzáférhető" a bőrön alkalmazott hatóanyagok számára, nagy valószínűséggel ezen anyagok például krém formájában is adagolhatók lesznek. E krémek a kozmetológiai ipar érdeklődését is felkelthetik, a faggyúmirigy zsírtermelésének fokozása révén ugyanis jó terápiás hatásfokkal kecsegtetnek a bőrszárazság és a viszketés kezelésében is.

A Debreceni Egyetem kutatója szerint azon eredményeik, hogy az endokannabinoidok a humán faggyúmirigysejtekben sejthalált indítottak be, felvetik a kannabinoidok esetleges alkalmazhatóságát faggyúmirigy-eredetű bőrdaganatok kezelésében.

A kísérletek további újdonsága pedig, hogy az endokannabinoid rendszert felfedezték a humán szőrtüszőben is. Az adatok azt sugallják, hogy a kannabinoidaktivátor és -gátló vegyületek hatékonyan alkalmazhatók különféle, a haj növekedési zavarával jellemzett kórkép klinikai kezelésében is - fűzte hozzá a kutatásvezető.

Bíró Tamás az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a jövőben folytatni szeretnék az alapkutatást annak megismerése érdekében, hogy milyen mechanizmusok szabályozzák - fokozzák, vagy csökkentik - e folyamatokat a bőrben.

Ezen túlmenően fontosnak tartják a betegek bőrében lezajló folyamatok feltárását.

A harmadik kutatási területen pedig - az alkalmazott kutatás felé elmozdulva - biotechnológiai cégek, gyógyszergyárak bevonásával, a termék-előállítás felé szeretnének elmozdulni - mondta Bíró Tamás hozzátéve: a szakképzett kutatók Debrecenben ehhez rendelkezésre állnak, vagyis a kutatás intenzitását az dönti el, mennyi pénzt tudnak szerezni rá különféle pályázatokon.

(mti/para)