Éghajlatkutató elefántfókák

2008. augusztus 20. - 10:40 | Tech
A kutatók mostantól állati segítséget is igénybe vesznek, hogy felmérjék az éghajlatváltozás hatásait az Antarktisz jégtakarója alatt. Olyan szenzorokat szereltek fel elefántfókákra, amelyek a vízfelszínre érve adataikat műholdaknak adják tovább.

Először nyílik így lehetőség az óceán nagy területeinek megfigyelésére télen a jég alatt - adja hírül Steve Rintoul, az ausztrál Antarktisz Éghajlatát és Ökoszisztémáját Kutató Központ munkatársa.

A sarkok központi szerepet töltenek be az éghajlati rendszerben, és a felmelegedés hatására gyorsabban változnak, mint a Föld többi helye. Megfigyelésük által következtetni lehet más régiók éghajlati változásaira.

A naponta akár 65 kilométert is leúszó elefántfókák szenzorjai hőmérsékletet, sótartalmat és mélységet mérnek - ezáltal lehet következtetni a jégtakaróra. A hagyományos műholdas, illetve hajóról történő megfigyelésekhez képest harmincszoros adatmennyiség áll a kutatók rendelkezésére.

Az Antarktiszról eddig gyűjtött adatokból összehasonlítási adatok híján még semmire nem lehet következtetni - tudósítanak Rintoul valamint ausztrál, francia, amerikai és brit kutatótársai az amerikai tudományos akadémia tudományos hírlevelében.

A kutatók az idei Sarkok Nemzetközi Évében 160 állattal kívánnak méréseket végeztetni az Északi- és a Déli-sarkon. Rintoul közlése szerint más fókafajokat is be fognak vetni. Mivel mindegyik faj más-más távolságot tesz meg naponta, az adatok sokszínűbbek lesznek ezáltal.

(MTI/para)