Leállították a nagy hadronütköztetőt

2008. szeptember 18. - 17:59 | Tech
A hűtőrendszer meghibásodása miatt leállították a Genf melletti nagy hadronütköztető gyűrűt.

A hűtőrendszer meghibásodása miatt leállították a Genf melletti nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC), a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, amelyet alig egy hete helyeztek üzembe. A kísérletet vezénylő Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai szerint a szuperfolyékony héliummal működő hűtőrendszert még ezen a héten megjavítják. Az LHC 27 kilométeres köralagútjában legutóbb a hétvégén haladt körbe protonnyaláb. A világegyetem keletkezését modellező kísérlet tervei alapján a nyalábokat fokozatosan fénysebességre gyorsítják, ehhez azonban mínusz 271,3 Celsius fokra kell hűteni a berendezést.

A száguldó protonnyalábok ütköztetésével a CERN kutatói "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni.

A száguldó protonnyalábok ütköztetésével a CERN kutatói "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni. Szerintük ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénzérme-nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett.

A kísérlet a múlt héten szerdán indult. A CERN informatikai hálózatát már aznap hackertámadás érte. A behatolók nem tettek kárt, csupán fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy sérülékeny a tudománytörténet legnagyobb szabású fizikai kísérletét irányító rendszer.

A 6,4 milliárd eurós kutatási projektben csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, mint például hogy az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete.

MTI, -para

Címkék: CERN, fekete lyuk