Magyar Anti-Nobel-díjas

2008. október 4. - 12:10 | Tech
Az idén is kiosztották az anti-Nobel-díjat az Egyesült Államokban. Az elismerést kapók között magyar is akad: Tóth Ágota, aki a nyálkagombák "gondolkodását" kutatta japán csoporttal.

A díjakat immár 18. alkalommal osztották ki, az ünnepség mindig a Harvard Egyetemen zajlik. Az egész procedúra szellemi atyja Marc Abrahams, aki 1991-ban alapította a díjat humor által vezérelve, ám olyan tudósok számára, akik nem a humor által vezérelve kutatnak, hanem nagyon is komolyan veszik dolgukat. A citrom-Nobeleket amúgy valódi Nobel-díjasok adják át, ám az előbbiekhez nem jár pénzjutalom, sőt, még útiköltségét is a díjazottnak kell állnia.

A bolhák ugrásméricskélésével három francia tudós fáradozott, őket a biológia kategóriájában jutalmazták (vagy büntették) az elismeréssel.

A táplálkozási anti-Nobelt a chips elektronikus hangzásmódosításáért adták az idén. A krumpliszirom evés közbeni hangjáról van szó, az ezzel fáradozó kutatók az "állottabb" chipset frissnek tűnőnek és ropogósabbnak varázsolják módszerükkel.

A fizikai díj annak a tudósnak jutott, aki matematikai bizonyítással szolgált a haj- és szőrszálak, a hangszerhúrok, drótok, zsinórok törvényszerű összegubancolódásáról és -csomózódásáról.

Közgazdasági citromdíjat kaptak azok a kutatók, akik összefüggést véltek felfedezni a sztriptíztáncosnők peteérése és borravalójuk alakulása között. (Szerintük több pénzt kapnak, ha épp megtermékenyíthetők. Bár ez nincs kiírva rájuk, a férfiközönség mégis megérzi.)

Az anti-békedíjon sokan osztoznak: Svájc teljes lakossága, mert elfogadták jogilag, hogy a növényeknek méltóságuk van.

A régészeti témában az a tanulmány került az élre, amely kimutatta, hogy a temetőbogarak képesek tülekedni ásatási leletekért.

A gyógyszerek területén az a felfedezés nyert, mely szerint a drágább álgyógyszer hatásosabb, mint az olcsó.

A gondolkodáskutatásban egy japán csapat - öt, szigetországi tudós mellett Tóth Ágota - jeleskedett azzal, hogy kimutatta: a nyálkagombák képesek megfejteni rejtvényeket.

A kémiai antidíj kategóriában tökéletes döntetlen született. A díjon osztoznia kellett két tudósnak, egyikük azt fedezte fel, hogy a Coca Cola hatékonyan gátolja a spermaképződést, a másikuk meg azt, hogy nem.

Az idei szellemi eredmények után néhány korábbi, anti-Nobellel jutalmazott tudományos munka témája:

- a harkályok fejfájás- és csőrsérülés-mentesülésének rejtélye,

- a végbélmasszás csukláselállító hatása,

- a ganajtúró bogarak finnyássága (Az alapfelvetés az volt, hogy a szájukban összefut-e a nyál" bármely ürülék láttán, vagy netán válogatósak. Az eredmény: bizony finnyáskodnak is nem egészen ínyükre való tehénlepény láttán.)

- a pislogásmentes embercsoportfotózás matematikai képlete (minimálisan hány fényképet kell készíteni egy embercsoportról ahhoz, hogy legyen legalább egy fotó, amelyen épp senki sem pislog),

- a tornádók szélsebességének meghatározása csirkekopasztási, azaz baromfivetkeztetési erejük, tollfosztási eredményességük alapján,

- a Limburger sajt- és az emberi lábszag rokonaroma a nőstény malária szúnyogok számára, ugyanúgy vonzza őket a kettő),

- a heringek szellentésnyelvének bizonyítása (valóban hátsójukból eregetett légbuborékokkal kommunikálnak),

- a földre eső vajas kenyér zuhanási ideje és a becsapódás erejétől függően rárakódó baktériumok egészségre veszélyes mennyisége közötti összefüggés (a végkonklúzió szerint, ha 5 másodpernél rövidebb az esés, még nyugodtan meg lehet enni),

- a pingvinek székletnyomó erejének vizsgálata (az eredmény: négyszerese az embernél mért legerősebbnek)

- homoszexuális nekrofília a vadkacsák körében (azaz a döglöttek iránti meleg vágy)

- a piócák étvágyának alakulása sört, fokhagymát és egyes sajtfélét fogyasztó embereken,

- a country zene öngyilkosságra hajlamosító hatása bőrszín szerint (49 nagyvárosra terjedt ki a felmérés és a konklúzió szerint a country leginkább a fehéreket kergeti a halálba),

- kopaszok hajáthidalási fésűjének feltalálása (oldalt kell megnöveszteni a hajat, felfésülni és a fésűcsattal összefogni).

- köldökpiszok-szociológiai felmérés (az eredmény: az idősebb, szőrös, enyhén pocakos férfiakéban halmozódik fel a legtöbb kosz. Mellékeredmény: a köldökpiszok alapszínárnyalata kékes),

- elefántfelület-kiszámítási matematikai képlet,

- taxisok agynagyobbodása térkép- és utcanévismeret miatt,

- a csirkék homoesztétikai érzéke (jobban szeretik a szép embereket),

- a puszta kezű orrpiszkálás és -túrás hányada (társadalmi) rétegenként és korosztályonként.

mti/para