Orvosi ügyelet: Tévhitek az influenza elleni védőoltásról

2008. október 14. - 20:28 | Tech
A járványügyi szakemberek ajánlása, hogy a leginkább veszélyeztetett idősek és krónikus betegségben (cukorbaj, hörgőgyulladás, asztma stb.) szenvedők legalább háromnegyede részesüljön védőoltásban, többek közt az oltás körüli tévhitek miatt fut zátonyra.

Az egyik leggyakoribb tévhit s egyben a csalódás legnagyobb forrása az a vélekedés, hogy akit beoltanak, az egész télen nem lesz náthás, nem fog köhögni, nem lázasodik be. Ez, sajnos, nem így van: a védőoltásban részesült is „megfázhat", benáthásodhat, sőt lázas is lehet. Az influenza elleni védőoltás – mint neve is mutatja – csak az influenzavírus által okozott betegség ellen nyújt védelmet. Ettől az egy oltástól „teljes körű" védelmet várni ugyanolyan naiv dolog, mint autónk téli gumijától azt várni, hogy „megvédjen" minden autós balesettől. Az influenzavíruson kívül még számos egyéb vírus, baktérium képes náthát, köhögést, lázat okozni. Ezek ellen az ún. „influenzaszerű" megbetegedések ellen természetesen nem véd az oltás.

Gyakori az a tévhit is, hogy a védőoltás „százszázalékos" védettséget nyújt az influenza ellen. Mivel a vírus a járvány folyamán is változhat, a védőoltásban részesült számára is kötelező az általános járványellenes szabályok betartása. Kerülni kell a kontaktust a tüsszögő, köhögő emberekkel, saját ellenálló képességünket erősítsük fokozott C-vitaminbevitellel és főleg ne dohányozzunk, mivel a nikotinnal gyöngített légutakban könnyebben megtelepszik az influenza vírusa is. 

Dr. Kiss László