Janus Pannonius újratemetése

2008. október 21. - 19:33 | Tech
Ünnepélyes keretek között újratemették Janus Pannonius humanista költőt, egykori pécsi püspököt kedden a baranyai megyeszékhelyen; a szentmisével egybekötött búcsúztatáson több százan vettek részt a pécsi székesegyházban.

Janus Pannoniust az altemplom falában, Dulánszky Nándor püspök mellett helyezték végső nyugalomra, nagyságát a Rétfalvi Sándor szobrászművész által készített síremlék, egy carrarai márványból faragott, földre hulló lepel és a költőt ábrázoló fejszobor hirdeti. A sírkövön latinul Janus sírverse olvasható.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Pécs 25. püspökét méltatva hangsúlyozta: amikor az életet, a természetet, a könyveket szerető humanistát temetjük, át kell gondolnunk, ma milyen értékek vesznek körül bennünket, és mennyire tiszteljük azt, ami a kultúránkhoz tartozik. "Nem elég műveltnek lenni, műveltséget adni kell, és nem elég műveltséget adni, műveltnek is kell lenni. Ez 2008, a XXI. század parancsa" - fogalmazott a politikus.

Janus Pannonius olyan értékeket adott a városnak és az országnak, melyekből még ma is táplálkozunk, és segít, hogy ma se felejtsük, veszítsük el azt, amiről azt tartjuk, az a humanizmus - hangsúlyozta Szili Katalin a temetésen, amelyen számos közéleti személyiség, köztük Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Tasnádi Péter, Pécs polgármestere is részt vett.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke bejelentette, hogy a grémium kedden, a baranyai megyeszékhelyen tartott kihelyezett ülésén hozott határozatában védetté nyilvánította Janus Pannonius sírját.

Az újratemetés napján számos programot is rendeztek Pécsett: délelőtt tudományos konferencián idézték fel Janus Pannonius alakját. A tanácskozáson Kárpáti Gábor régész, aki 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor megtalálta a volt püspök csontjait, az MTI-nek elmondta: hamarosan kiderülhet, milyen volt Janus Pannonius arca valójában. Koponyájáról ugyanis háromdimenziós számítógépes modell készült, amelynek segítségével szakemberek megalkotják a humanista költő arcának formáját. Decemberre egy szobrász elkészíti Janus Pannonius fejszobrát.

Kora délután 25 mandulafát ültettek el közéleti személyiségek, köztük Szili Katalin és Hiller István a pécsi Dómmúzeum kertjében Janus Pannonius tiszteletére. A köztéri mandulafa-ültetési akciót a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága hirdette meg a közelmúltban. A költőóriás Egy dunántúli mandulafáról című verse ihlette kezdeményezés keretében összesen félezer mandulafa-csemetét ültetnek el Pécsett.

mti/para