Orvosi ügyelet: A szövődménymentes, „sima" influenza

2008. október 28. - 13:53 | Tech
A már kialakult járvány idején könnyű felismerni az influenzát. A járvány kezdetén azonban még a tapasztalt orvosnak is gondot okozhat elkülönítése az úgynevezett influenzaszerű megbetegedésektől. Milyen tehát a valódi influenza?

Az influenza hirtelen fellépő felső légúti vírusfertőzés. „Fertőzés" – tehát elkapható és tovább adható, ezért lesz belőle tömegeket ágynak döntő járvány. Jellemző tünetei a náthán és lázon kívül – ezért a magyar neve: náthaláz – a száraz, ingerlő köhögés, a testszerte jelentkező izomfájdalom és a fejfájás. A betegséget okozó vírus cseppfertőzéssel, azaz a már beteg ember tüsszentésével, köhögésével levegőbe kerülő s vírusok millióit tartalmazó cseppekkel terjed – emberről emberre! Ha nem lép fel szövődmény (komplikáció), 2-3 napi lázas légúti hurut után a láz csökken, enyhül a nátha és a száraz, kínzó köhögés, ami kevés, színtelen köpet felköhögésével oldódik.

Az ilyen szövödménymentes influenza kezelésének fő szabálya: a betegnek ágyban a helye! Egyrészt, hogy ne terjessze a betegséget, másrészt, a fekvő, pihenő test így minden erejét a fertőzés leküzdésére tudja fordítani. Nagy ostobaság a munkaadó részéről, ha az éppen megbetegedett, lázas  dolgozót tovább dolgoztatja, hiszen az rövidesen a munkatársait is megfertőzi. A fő gyógyszer a lázcsillapító és a bőséges folyadékbevitel. Nem kell azonnal, az első napon a teljes lázmentességre törekedni, hiszen a láz elsősorban védekezési reakció: a láz nem kedvez a vírusok szaporodásának.  

Dr. Kiss László