Virtuális időutazás az ókori Rómába

2008. november 13. - 17:45 | Tech
Virtuális időutazásra invitálja a Google Earth az internetezőket, akik egy klikkeléssel eljuthatnak a Kr.u. IV. századi Rómába.

Róma az első ókori város, amelyet életre kelt a Google Earth. A háromdimenziós komputeres modell, amely több mint 6700 ókori épületet "kelt életre", a Kr.u. 320 Rómáját mutatja be, amikor I. Constantinus, azaz Nagy Konstantin (272-337) uralkodása alatt az Örök Város lakosainak száma meghaladta az egymillió főt. (Ekkor Róma volt a világ legnagyobb városa, később az egymilliós lélekszámot a viktoriánus Londonnak sikerült elérnie.) Az érdeklődők emellett 250 helyszínről bővebb információt is kaphatnak - olvasható a The Times brit lap online kiadásában.

A Google a virtuális időutazást a Róma "újjászületését" célzó projekttel (Rome Reborn Project) közösen vitelezte ki. A számítógépes grafikák az ókori "terepasztalon", a Plastico di Roma Anticán alapulnak, amelyet 1933 és 1974 között alkottak meg régészek és modellezők. A rekonstrukció jelenleg az olasz fővárosban, a Római Civilizáció Múzeumában látható. A valóságban az Örök Városban csupán 300 eredeti római kori épület található.

A tervezők szándéka szerint a virtuális ókori Róma elsősorban egyetemi hallgatóknak és történészeknek jelent majd segítséget, de a projekt sok érdekességet tartogat olyanok számára is, akik alkalomszerűen szeretnének valamit megtudni az antik világ legnagyobb városáról.

Néhány napja harangozták be a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) informatikusai által kifejlesztett háromdimenziós szimulációs projektet, amelynek köszönhetően a Colosseum mellett egy színházban felállított óriási kivetítőn "leshetik meg" a virtuális turisták az ókori rómaiak mindennapjait.

Az érdeklődőknek "segítőik" is lesznek - olyan animációs figurák, amelyek a Kr.u. III. század Róma utcáin kalauzolják majd a virtuális turistákat.

A "látogatók" egyebek közt végigsétálhatnak a város hatalmi központját jelentő fórumon, a Forum Romanán, s bekukkanthatnak a kör alakú Vesta-templomba, ahol megleshetik a pogány istennőnek szentelt szertartásokat.

MTI/para