A "dzsungel lánya" még mindig pszichológusra szorul

2008. november 15. - 10:55 | Tech
A "dzsungel lányaként" ismertté vált fiatal kambodzsai nő az eddigi pszichológiai segítségnyújtás ellenére még mindig beilleszkedési zavarokkal küzd. A lányt 2006 januárjában favágók fogták el a Kambodzsa északkeleti részén található ratanakiri dzsungelben, amikor rajtakapták, hogy élelmet lop - meztelenül.

Majdnem két évtizeden át egyedül élt ott, miután kilencéves korában, bivalylegeltetés közben elveszett. A fiatal nőt a karján lévő forradás alapján azonosították a szülei. A sajtó által "a dzsungel lányának" elnevezett nő első látásra normálisnak, talán kissé zárkózottnak tűnik, ha valaki benéz szerény házuk udvarára.

Kezdetben nem tűrte magán a ruhát, pánikba esett, amikor meleg víz érte a testét, és semmilyen szóra nem reagált. Később megnyugodott, de naphosszat kifejezéstelen arccal bámul a világba.

A csuklóin lévő mély bevágások alapján nem lehet kizárni, hogy hosszan ki volt kötve valahová, ezen a vidéken ugyanis megkötözik az elmebetegeket. Lehetséges, hogy talán rabszolgaként tartották valahol, de mindenképpen nehéz elképzelni, hogyan élt meg a vadonban majd húsz évig.

A rendszeres étkezésnek köszönhetően súlyban gyarapodott, amióta megtalálták. Kevés maradt abból az elvadult fiatal lényből, aki előkerülésekor ennivalónak rovarokat keresett a földön kapirgálva, és aki menekült, ha meglátott valakit.

A Pszichológusok Határok Nélkül szervezet néhány szakembere foglalkozik vele folyamatosan, hogy segítsék visszailleszkedését a társadalomba. "Szociális készségeket fogunk neki tanítani, hogy alkalmazkodni tudjon a környezetéhez, amelyben él" - magyarázta Héctor Rifá pszichológus, az Oviedói Egyetem tanára.

A vizsgálat során Rifá játékos szituációkat teremtett, tükröt tartott a lány elé, s az rámosolygott. Ez nagyon biztató jel, s a nő újabban kevésbé elutasító a környezetében lévő emberekkel szemben is.

"A hangok és a kezdetleges kommunikáció önmagukban még nem nagy dolgok, de azt jelentik, hogy a lány képes  az emberi beszédre" - vélekedik a spanyol szakember. Hozzáfűzi azonban, hogy "tanítványa" egyelőre semmilyen nyelven nem beszél, és nem érti azt a kambodzsai nyelvjárást sem, amelyet szülei beszélnek.

A pszichológus szerint a fő feladat kiszabadítani a fiatal nőt abból a páncélból, amelyben a dzsungelben töltött időszak óta él. Ezt azonban nehezíti, hogy a lánynak - valószínűleg a malária vagy valamilyen más fertőzés következtében - hallási problémái vannak.mti/para

Címkék: dzsungel, őserdő