Orvosi ügyelet: Egy nem szokványos mandulagyulladás

2008. november 18. - 20:47 | Tech
Az ősztől tavaszig tartó időszak a felső légúti megbetegedések ideje. Ezek közt is az egyik leggyakoribb a garatban található mandulák gyulladása, orvosi nevén az angina.

A lázzal, nyelési fájdalommal járó angina leggyakoribb oka a sztreptokokkusz nevű baktérium. Kevésbé köztudott, hogy vírus is okozhat mandulagyulladást. Ezt azért érdemes tudatosítani, mert amíg a baktérium okozta angina penicilinnel gyógyítható, az antibiotikum hatástalan, sőt káros is lehet a vírusos eredetű mandulagyulladásban.

A vírusok közül leggyakrabban a felfedezőiről Ebsteinről és Barr-ról EBV-nek nevezett vírus okozhat „mandulagyulladást". Az idézőjelek használata indokolt, hiszen az EBV nemcsak a mandulákat gyullasztja be, hanem az egész test betegsége. Leggyakrabban a gyermekkorban, ill. középiskolások, főiskolások körében okozhat kisebb-nagyobb járványt. A vírus ugyanis valószínűleg cseppfertőzéssel, nyállal, intim testi kapcsolat során terjed – ezért „csókbetegségnek" is nevezik. A fertőződés után, körülbelül egy heti lappangási idő után hirtelen, magas lázzal kezdődik. A lázzal együtt rendszerint – tehát nem mindig – nyelési fájdalom, torokkaparás is jelentkezik. Gyermekeknél a nyálkahártya-duzzanat az orrjáratokat is érintheti, ami a beszédkor jellegzetes orrhangban nyilvánul meg. A szájüregben nemcsak a mandulák és a garat vörössége, belöveltsége tűnhet fel, hanem a lágyszájpadláson megjelenő apró, bevérzések okozta „foltok" is.

Dr. Kiss László