Tizennégy magyar a leggyorsabban fejlődő technológiai cégek között

2008. november 28. - 13:45 | Tech
Tizennégy magyar vállalat is szerepel azon a technológiai cégekről készített listán, amelyen a Deloitte rangsorolta az Európát, a Közel-Kelet országait és Afrikát magában foglaló EMEA térség leggyorsabban fejlődő technológiai  vállalatait.

A közlemény szerint a Deloitte Technology Fast 500 EMEA lista 23 ország olyan vállalatai között válogat, amelyek működésük első évében legalább 50.000 euró árbevételre tesznek szert.

Az első 100 vállalat közé két magyar cég került be.

Az üzleti informatikai alkalmazások integrációjával foglalkozó Alerant Informatikai Zrt. a 27. helyen végzett. A cég az elmúlt öt év alatt 3.677 százalékos árbevétel-növekedést ért el. Mellette 63. lett az ügyfélhívó-rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozó, az elmúlt öt év során 2.233 százalékos árbevétel növekedést elérő Onlinet Kft.

A lista első helyezettje a Thunderhead Limited az Egyesült Királyságból: a vállalati kommunikációs szoftvereket fejlesztő cég  28.558,39 százalékos növekedést ért el öt év alatt. A második a nyomtatott fotóalbumokat készítő  holland Albumprinter 21.952 százalékos bővüléssel, míg a harmadik a szintén egyesült királyságbeli, valós idejű lokációs szoftvert gyártó Ubisense 15.323 százalékos növekedéssel. A megújuló energiaterméket gyártó svéd Morphic Technologies AB 10.838 százalékkal a negyedik, amíg a nyilvántartás-kezelő szoftvert fejlesztő német Nextevolution AG 10.206 százalékkal az ötödik.

Az ötszázas listán a közép-európai régiót tekintve a magyarok szerepeltek a legtöbben, hiszen Csehországot 11 cég, Lengyelországot pedig csak 8 cég képviseli.

A listán a legtöbb cég, nevezetesen 75, francia. A második az Egyesült Királyság 69 céggel, ami egyben azt is jelenti, hogy a két ország tavaly óta helyet cserélt a listán. Ugyanakkor az Egyesült Királyság cégei közül kettő is bekerült a legjobb öt közé, az első illetve a harmadik helyen.

A Deloitte a listát az elmúlt öt év átlagában mért árbevétel-növekedés alapján állította össze: a felmérés szerint a cégek az elmúlt öt évben átlagosan 1.297 százalékkal növelték bevételüket.

Egy másik adat szerint ugyanakkor a Fast 500 EMEA lista cégei némi csökkenést mutatnak az átlagos növekedési ütemben az elmúlt évhez képest: 2008-ban az ötszázas lista 1.297 százalékkal növekedett, szemben a tavalyi év rekordszintű, 1.443 százalékos növekedésével.

A közlemény szerint a rangsor alapján látszik az is, hogy továbbra is meggyőző a szoftverpiac fölénye: az 500 cégből 197 ebben az iparágban tevékenykedik. Ezt az internet-média kategória követi 98 résztvevővel, majd a telekom-hálózat csoport 64 képviselője következik.

A közlemény szerint a megkérdezett vezérigazgatók 37 százaléka nem érzékelt jelentős kedvezőtlen hatást a globális gazdasági visszaesés kapcsán. Ugyanakkor 30 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy felülvizsgálja stratégiáját az aktuális gazdasági körülmények fényében. A felmérés rámutatott arra is, hogy változatlanul nehéz jó műszaki munkaerőt találni. A tavalyi évhez hasonlóan az ügyvezetők 42 százaléka számára ugyanis a szakképzett munkaerő toborzása, felvétele és megtartása jelenti a legnagyobb operatív kihívást.

A közlemény szerint Kigyós Zsuzsa, a Deloitte pénzügyi tanácsadás üzletága technológia, média és telekommunikáció területre szakosodott munkacsoportjának igazgatója úgy nyilatkozott: a gyorsan növekvő vállalkozások továbbra is optimizmussal tekintenek a jövőbe, s változatlanul a fejlesztésre, és az innovációra koncentrálnak.

Az összesített számadatok alapján változatlanul Franciaország a vezető technológiai hatalom, őt követi az Egyesült Királyság, de szorosan a nyomukban van az Izraelből, Skandináviából, Írországból és Hollandiából álló feltörekvő technológiai elit klub is.

MTI/para

Címkék: fejlődő, technológia