A világgazdaság hírei

2008. december 3. - 08:37 | Tech
Gazdasági hírek a nagyvilágból.

Adójavaslat-csomagot készít az Európai Bizottság az energiahatékonyság növelését és az éghajlatváltozás lefékezését célzó európai uniós erőfeszítésekhez kapcsolódva - jelentette be Kovács László adópolitikai felelős az EU-tagországok pénzügyminisztereinek ülésén. Elemei közé tartozik a csökkentett áfakulcs alkalmazása az energiatakarékosságot, az energiahatékonyságot előmozdító anyagok, berendezések forgalmazására, illetve az erre irányuló szolgáltatásokra. Kezdeményezni fogja Brüsszel azt is, hogy az energiafelhasználásra vonatkozó adóalap a jelenlegi helyzettől eltérően ne kizárólag az energiatartalomtól függjön, hanem a széndioxid-kibocsátástól is. Ez utóbbi adó- és árelőnyt adna a megújuló energiaféleségeknek.

Az Európai Unió hitelintézete, az Európai Befektetési Bank (EIB) jövőre és 2010-ben 30 százalékkal növeli hitelnyújtását, hogy megfelelően támogathassa a kisebb vállalkozásokat, illetve azért, hogy az unió tagországai teljesíthessék a környezetvédelemmel összefüggő céljaikat. Ezt Philippe Maystadt, az EIB vezetője fejtette ki egy belga lapnak nyilatkozva. Maystadt a hitelnyújtásnak az idei évi 48 milliárd euróról jövőre 63 milliárd euróra történő növelését jelentős kihívásnak tekinti. Az EIB a következő négy évben 30 milliárd eurót bocsát a kereskedelmi bankokon keresztül a kisebb vállalkozások rendelkezésére. Az unió pénzintézete emellett felgyorsítja azokat a projekteket, amelyeket a likviditási gondokkal küszködő országokban, így Magyarországon és a balti államokban valósítanak meg - mondta.

Jelentősen visszaesett a fejlett ipari országokban az éves szintű infláció októberben elsősorban az energia árának csökkenése miatt - tette közzé a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A jelentés szerint az OECD 30 tagországában októberben 3,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek, szeptemberben 4,5 százalékot, míg a történelmi, tizenegy éves csúcs júliusban volt, 4,8 százalékkal. - Az eurózóna országaiban októberben a várt 0,3 százalékos csökkenéssel szemben gyorsabban, 0,8 százalékkal mérséklődtek a termelői árak - tette közzé adatát az Eurostat. Ez megerősíti az infláció lassulásának tényét a recesszió sújtotta európai gazdaságokban, egyben valószínűbbé is teszi, hogy az Európai Központi Bank újabb kamatmérséklést hajt végre e héten.

A világszintű feldolgozóipari termelés értékének rekordütemű zsugorodására utal az egyik vezető londoni befektetési csoport, a JP Morgan által összeállított legújabb globális ipari beszerzőmenedzser-index (PMI). A cég szerint a kelet-európai ipari teljesítmény összeomlása a helyi valuták gyengülését fogja okozni, de ezzel együtt is meredek jegybanki kamatcsökkentésekre ad módot. A ház Magyarországról, Lengyelországról és Csehországról külön összeállított helyzetértékelése szerint a három gazdaság gyáripari teljesítményének "szélsőséges gyengeségét" mutató helyi beszerzőmenedzser-indexeknek egy kedvező velejárójuk van: a zsugorodó gazdasági aktivitás és az ezzel párhuzamosan zuhanó nyersanyagárak már a múlt hónapban jelentősen enyhítették az inflációs nyomást e térségben, mind a beszerzési, mind a termelői oldalon.

Szlovákiában jövőre sem emelkedik a lakossági földgáz ára, miután a szabályozó hatóság elutasította a részben német-francia tulajdonban lévő SPP erre vonatkozó ajánlatát. A lakossági földgáz ára 2006 novembere óta gyakorlatilag változatlan, mert a hatóság mindig elutasította gázáremelésre vonatkozó kérelmet az infláció elleni küzdelem jegyében, hogy Szlovákia teljesíteni tudja az euróövezeti csatlakozás inflációs feltételét. Az SPP a lakossági földgáz árát 23 százalékkal tervezte emelni.

Horvátországban február 1-jétől vásárolhatnak telkeket a külföldiek az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében. Horvátország Albánia mellett az egyedüli Földközi-tengeri ország, amely akadályokat gördített a külföldiek földszerzése elé, igaz a rendelkezéseket sokan kijátszották. Becslések szerint mintegy 30 ezren szerezhettek ily módon telkeket, és élnek bizonytalanságban amiatt, hogy a hatóságok a jogilag rendezetlen helyzetben esetleg megtagadják az építési engedélyek kiadását. A szakemberek szerint vásárlási boom veheti kezdetét, a nemzetközi pénzügyi válság ellenére ugyanis Horvátország érintetlen tengerpartjai jelentős vonzerőt gyakorolhatnak a vevőkre.

MTI/para

Címkék: hírek, világgazdaság