Orvosi ügyelet: Csalánkiütés – hidegtől!

2008. december 9. - 19:34 | Tech
Az, hogy valaki mennyire érzékeny a hidegre, függ az illető tápláltsági fokától – a kövérek jobban „bírják" a hideget –, egészségi állapotától – például a vérszegény nagyon fázékony – és a megszokástól is: a Tátra tövében élő jobban tűri a hideget, mint csallóközi társa.

Az említett különbségek az élettani, „normális" körülményekre vonatkoznak. Létezik azonban kóros hidegérzékenység is, amely főleg bőrtünetekben nyilvánul meg.

A kóros hidegérzékenységben szenvedő ember olyan hidegingerekre reagál tünetekkel, mely ingerek a normális hidegtűrő képességgel rendelkezőnél semmilyen panaszt nem okoznak. Elég a hideg, csípős szélben való járkálás, a hideg vízzel való lemosdás vagy egy pohár jeges üdítő, vagy fagylalt s percek alatt hevesen viszkető, a csaláncsípésre emlékeztető lencse vagy pénzérme nagyságú rózsaszínű, vöröses, a bőrből enyhén kiemelkedő, tapintható „göbök" jelennek meg a hidegingernek kitett bőrfelületen. Ha hideg ital, fagyi volt a kiváltó ok, az ajkak duzzadása és száj- s garatüreg nyálkahártyájának vizenyős duzzanata is jelentkezik. Súlyosabb esetben hőemelkedés, fejfájás, a kézizületek fájdalmas duzzanata, illetve a vérnyomás hirtelen csökkenése miatt szédülés, hányinger, ájulásszerű rosszullét is kíséri a „csalánkiütést". Szerencsére a tünetek, amilyen gyorsan jönnek, ugyanolyan gyorsan el is tűnnek. Ami gondot okozhat a hidegérzékenység felismerésében, hiszen mire a „beteg" orvoshoz kerül, panaszai, kiütései elmúlhatnak.

Dr. Kiss László