Elhunyt a kannibalizmus útján terjedő betegség felfedezője

Elhunyt Daniel Carleton Gajdusek Nobel-díjas orvos, a szervezetben éveken át lappangó fertőzések és az agyi betegségek, köztük a kannibalizmus útján terjedő kuru neves kutatója.

A 85 esztendős tudós halálhírét életrajzírója, Robert Klitzman jelentette be kedden. A New York-i Columbia Egyetem munkatársa elmondta, hogy Gajdusek holttestét december 12-én találták meg a norvégiai Tromsoe város egyik szállodájában, ahol évente több hónapot is eltöltött. Klitzman nem tudta megmondani, mi okozta a tudós halálát, de megosztotta a hírügynökséggel, hogy szívbeteg volt.

Gajdusek 1923. szeptember 9-én született a New York állambeli Yonkersben és 1943-ban végzett a Rochester Egyetemen. Három évvel később a Harvardon szerzett orvosi diplomát, majd többek között a kaliforniai Műszaki Intézetben képezte tovább magát.

Évekig tanulmányozta a Csendes-óceán térségében a kuru betegséget, amely 6-12 hónap alatt szétrombolja az agyszöveteket a páciens halálát okozva. Új-Guinea fennsíkjain talált egy olyan törzset, amelynek tagjait a betegség megtámadta. Gajdusek rájött, hogy a fertőzés a kannibalizmus útján terjedt a törzsben.

Az amerikai tudós 1976-ban kapta meg az orvosi Nobel-díjat Barusch S. Blumberggel megosztva a fertőző betegségek eredetének és terjedésének új mechanizmusait feltáró eredményeikért.

A csendes-óceáni szigetekre vezető számos útja során többek között olyan általa megfigyelt kultúrákat is leírt, amelyekben felnőtt férfiaknak szexuális kapcsolatuk volt kamasz fiúkkal.

Kutatási eredményeit beárnyékolta, hogy 1997-ben elítélték egy gyermekmolesztálási perben. Bűnösnek vallotta magát egy kamaszfiú szexuális zaklatásában. A tinédzser egyike volt annak a több tucatnyi gyereknek, akiket azért vitt magával az Egyesült Államokba a csendes-óceáni szigetekről, hogy együtt éljenek vele a marylandi Middletownban. A pedofíliával vádolt Gajdusek azt állította, hogy csak az oktatásukról akart gondoskodni, azért vitte őket magával.

Egyéves börtönbüntetése letöltése után elhagyta az Egyesült Államokat és Párizsban, Amszterdamban, valamint Norvégiában töltötte az idejét.

MTI