Ingyen parkolóhelyekkel ösztönöznek hibrid autó vásárlására

2009. január 6. - 10:01 | Tech

Az Egyesült Államokban a mozgássérülteket szállító járművek parkolóhelyei mellett a hibrid üzemű kocsik számára is elkülönítenek parkolókat.

A vegyes meghajtású autók tulajdonosai már eddig is több előnyben részesültek: adókedvezményeket kapnak a járművek vásárlásakor, ezenkívül bizonyos városokban és időszakokban a több utast szállító autók sávjában közlekedhetnek.

A USA Today napilap híradása szerint már egyre több az olyan hivatal, szálloda és intézmény, amely ingyenes, kedvezményes vagy fenntartott parkolóhelyeket jelöl ki az ilyen autóknak például a bejárat közelében. "Ez a rendelkezés tényleg hibrid járművek vásárlására ösztönöz" - fejtette ki Maureen Lacey, a Bostoni Egyetem parkolási társaságának igazgatója. Elmondta, hogy náluk 2007-ben vezették be a kedvezményes földszinti parkolást a hibrid autók számára, s azóta megkétszerezték, 100-ra növelték az ilyen parkolók számát.

A lap megemlített egy étteremláncot Illinois államban, továbbá Kalifornia, New York és New Jersey állambeli parkolókat, intézményeket, ahol kedvezményes hibrid parkolókat létesítettek.

A hibrid autóknak nyújtott kedvezmények azonban nem mindenkinek tetszenek. A kaliforniai Fresnóban például az autósok tiltakoztak a városi parkolási társaságnál amiatt, hogy a hibridesek egész nap ingyen birtokolják a legjobb helyeket. Különösen sok panasz érkezett a nem hibrid, de üzemanyag-takarékos kocsik tulajdonosaitól. A panaszok nyomán megszüntették a hibrideknek nyújtott 4 éves ingyenes parkolási kedvezményt. A michigani Ferndale-ben a 7,8 literesnél kisebb városi fogyasztású kocsik számára alakítottak ki ingyenes helyeket, Baltimore-ban pedig a városi tulajdonú parkolóházakban csak a legtakarékosabb hibrideknek nyújtanak kedvezményeket.

Hofer László, MTI