Orvosi ügyelet: Az újraélesztés új szabályai II.

2009. január 13. - 14:46 | Tech
A körülbelül ötven évvel ezelőtt kialakított újraélesztési szabályok – a szájból szájba/orrba fújással végzett lélegeztetés és a kézzel végzett külső szívmasszázs – újrafogalmazását gyakorlati tapasztalatok  indokolták.

Egyrészt a életmentőnek, különösen, ha egyedül kell újraéleszteni, nincs módja a befújás és a mellkas nyomogatása váltogatására ajánlott „arány" betartására. Másrészt az is nyilvánvaló, hogy – előző példánkra hivatkozva – az éppen zajló divatbemutató hirtelen összeeső manökenjének szájból szájba lélegeztetésére jóval többen vállakoznának, mint például a pénztár előtti sorból kidőlő, nikotintól és alkoholtól bűzlő idős férfi „reanimálására".

Természetesen egy ilyen, a szó szoros értelmében életbe vágóan fontos kérdésben nemcsak az említett tapasztalatok alapján, hanem tudományos vizsgálatok eredményeként történhet csak változás. Egy 2007-ben zárult vizsgálat kimutatta: a laikus elsősegélynyújtás során a mesterséges lélegeztetés elhagyható, nem szükséges. Japánban folyt a vizsgálat, melynek során arra keresték a választ, milyenek az életben maradás esélyei a régi és az új módszerrel végzett újraélesztés során.

Számunkra csak a végeredmény fontos: ha az újraélesztés csak szívmasszázzsal történt, a túlélés esélye 6 százalékos volt. Ezzel szemben a hagyományos, tehát lélegeztést és masszázst is alkalmazó módszernél az esély csak 3 százalékos volt. Magyarán: ha csak a mellkast nyomogatták, lényegesen több embert sikerült újraéleszteni.  

Dr. Kiss László