A rabszolgaság ellen dolgozta ki Darwin evolúciós elméletét?

2009. január 23. - 17:53 | Tech
Egy új könyv szerint Charles Darwin azért dolgozta ki az evolúciós elméletet, mivel őszintén gyűlölte a rabszolgaságot, s az új teoriával vágott vissza azoknak, aki szerint a feketék és fehérek különböző fajokhoz tartoznak.

A Darwin's Sacred Cause (Darwin szent ügye) című munka egyike azon első írásoknak, amelyek a nagy természettudós születésének 200., A fajok eredete című alapvetés kiadásának 150. évfordulóját ünneplő Darwin-évben jelennek meg. A szerzők, Adrian Desmond és James Moore remélik, hogy nemcsak az elsők lesznek, de a legtöbb vitát is a Sacred Cause váltja majd ki, mivel szerintük az evolúció elméletének megalkotásában nem csupán a tudományos elhivatottság, hanem Darwin humanizmusa is komoly szerepet játszott.

"Kellett legyen valami oka annak, hogy az evolúció egységes családfájának ideájával állt elő akkor, amikor ennek semmiféle előzménye nem volt a korszak zoológiatudományában. Ez pedig a rabszolgaellenesség" - mondta Desmond a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

"Senki nem vonja kétségbe, hogy a galápagosi megfigyelések, a poszáták, földilajhárok, óriásteknősök abszolút meghatározóak voltak nézeteinek kialakításában. De észre kell vennünk egy sor más fontos elvet is. Akkoriban minden hajó fedélzetén legalább egy természettudós utazott - miért nem jutott egyiküknek se eszébe a természetes kiválasztódás elmélete, hiszen mindannyiuk tapasztalata ugyanaz volt?" - tette hozzá.

A szerző igyekszik leszögezni: a könyv nem csupaszítja le a problémát az "ellene vagyok a rabszolgaságnak, tehát evolucionista vagyok" sémájáig, mindössze bizonyítani akarták, hogy szükséges volt Darwinnak valamiféle "testvériségben" hinni ahhoz, hogy a következtetéseit levonhassa.

A szerzőpárosnak ez a második kötete a nagy angol tudósról. 18 éve Darwin-életrajzuk hatalmas sikert aratott. Szerintük fontos az az aspektus, amellyel könyvük foglalkozik, az megmutatja, hogy Darwint emberi vágyak és érzelmek vezették, és ezáltal új megvilágításba helyezik azt a tant, amelyet manapság oly sokan támadnak erkölcsromboló mivolta miatt. Munkájukhoz hatalmas mennyiségű korabéli levelezést és más archív anyagokat rostáltak át, valamint a korszak rasszista irodalmát. A rabszolgaságról Darwinnak első kézből származó információi lehettek a Beagle hajón, amelyen utazott. Látta a hüvelyszorítókat, a veréseket, hallotta, amint a felügyelők eladni készültek a rabszolgák gyermekeit.

"Az utazást követően hónapokon belül előállt a természetes kiválasztódás elméletével" - mondta Desmond. Moore szerint míg számos tudós a politikát és a morált a kutatást "beszennyező" faktornak tekinti, addig Darwin példája annak, aki sikeresen összekapcsolta a kettőt.

MTI/para