Orvosi ügyelet: Az újraélesztés új szabályai V.

2009. február 3. - 22:33 | Tech
Az automatikus elektromos defibrillátor (AED) kezelése egyszerű, még az is használni tudja, akit erre meg sem tanítottak!

Annál inkább tudná használni az, akinek módja van kipróbálni például az elsősegélynyújtó tanfolyamokon. Külföldi tapasztalat, hogy már tizenéveskorú gyermekek is képesek elsajátítani az újraélesztés (reszuszcitáció) fogásait, beleértve az AED kezelését is. Fontos lenne tehát az újraélesztés oktatása nemcsak az iskolákban, beleértve az „autósiskolákat” is, hanem páldául a szívbetegek közvetlen hozzátartozói számára is, hiszen leggyakrabban ők lehetnek a szemtanúi egy-egy hirtelen szívhalálnak.    

Az oktatáson túl persze arra is szükség lenne, hogy minden olyan helyen, ahol a hirtelen halál rizikója nagyobb az átlagosnál –– bevásárlóközpontokban, stadionokban, de a torna- és edzőtermekben is –– legyen elhelyezve könnyen hozzáférhető helyen egy defibrillátor. Az olasz Brescia városában 45 korszerű AED kihelyezésével a hirtelen halált szenvedők túlélési esélye a háromszorosára nőtt a korábbi évekhez képest. Budapesten, a Madách Színházban helyeztek el ilyen készüléket.

Kardiológusok ajánlása, hogy jó lenne, ha minden rendőr, kalauz, nagyáruházi eladó vagy akár szállodai portás elsajátítaná a modern, szívmasszázsra alapuló  újraélesztés fogásait. Az újraélesztés szót hallva, ne a halálfélelemre gondoljunk, hanem arra, hogy a hirtelen szívhalál csak akkor nem válik igazi halállá, ha tudunk és merünk segíteni.    

Dr. Kiss László