Discovery: napelemek felszerelve

2009. március 19. - 23:49 | Tech
Felszerelte  csütörtökön a Discovery amerikai űrrepülőgép két asztronautája a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) annak negyedik, utolsó napelemtábláját.

A két űrhajós - az űrséták dolgában már veterán Steven Swanson és az újonc Richard Arnold - közép-európai idő szerint este lépett ki az űrbe. Feladatuk az volt, hogy hat és fél órásra tervezett űrsétájuk alatt felcsavarozzák és csatlakoztassák az ISS-re azt a Boeing cég által gyártott fémgerendát, amely magában foglalja a dupla napelemtáblát.

A két űrhajósnak némi problémája akadt a kábelcsatlakoztatásokkal, de végül sikeresen megoldották a feladatot.

A Discovery által az űrállomásra vitt 14 tonnás szerkezetet már szerdán kiemelték az űrrepülőgép rakteréből a robotkar segítségével, és áthelyezték azt az űrállomás legerősebb robotkarjába.

Swanson és Arnold kollégái segítségével csatlakoztatták az űrállomáshoz a 300 millió dollár értékű napelem elektromos és adatkábeleit. Az űrséta befejezése előtt majd fel kell nyitniuk a napelemek dobozát, hogy pénteken - már távirányítással - az űrállomásról kibonthassák a 35-ször 12 méter felületű napelemtáblát.

A Discovery kedden kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén hét asztronautával. A legénység nyolc napot tölt az ISS-en, s ezalatt összesen három űrsétát hajtanak végre. A hét asztronautából egy nem amerikai; a 45 éves japán Vakata Koicsi nem tér vissza a Discoveryvel, hanem tartósan az űrállomáson marad.

mti/p.